لرستان سرزمین مورد علاقه دوستداران طبیعت است. سرزمینی پر از شگفتی و زیبایی که میتواند هربار با پدیدهای نو، میخکوبتان کند. دریاچه گهر از همان جاذبههاست. سرزمینی پر از رنگ لاجوردی که میان کوههایی ستبر پنهان شده است. گهر برای آنهایی است که اهل پیادهروری، کمپ و کسب آرامش از طبیعت هستند. اگر دوست دارید این دریاچه دوستداشتنی را بیشتر بشناسید و برنامهای برای سفر به آن ترتیب دهید، این مقاله از اتاقک به کارتان خواهد آمد.
برای اقامت در این منطقه نیز میتوانید از گزینههای متعددی ازجمله اجاره ویلا از اتاقک استفاده کنید تا سفری به یاد ماندنی داشته باشید.
دریاچه گهر کجاست؟
دریاچه زیبای گهر یکی از جاذبههای گردشگری استان لرستان و شهرستان دورود است. از بزرگترین دریاچههای دائمی آب شیرین ایران، که در ۳۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر دورود در سمت غرب اشترانکوه، جنوب گردنه پنبه کال و تنگه تپله و شمال شرقی کوه سرسبز قرار گرفته است. گهر ۲۳۶۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد و به همین دلیل، از مرتفعترین دریاچههای ایران نیز محسوب میشود. این دریاچه شامل دریاچههای گهر علیا (کوچک) و گهر سفلی (بزرگ) است. مساحت آن نیز حدود ۱۰۰ هکتار برآورد شده است. عرض دریاچه گهر بزرگ بین ۴۰۰ تا ۸۰۰ متر و طول آن ۱۸۰۰ متر است. عمق دریاچه گهر نیز بین ۴ تا ۲۸ متر میباشد. در نتیجه برای قایقسواری یا دیگر ورزشهای آبی باید با تجهیزات کافی اقدام کنید.
این دریاچه کوچک نیز با وسعت تقریبی پنج هکتار حدود دو کیلومتر با گهر بزرگ فاصله دارد. این دریاچه به احتمال زیاد بر اثر یک زلزله بزرگ به وجود آمده و بر روی گسل اصلی زاگرس امروزی قرار دارد؛ بنابراین احتمالاً در اثر حرکت و رویداد گسل زمین لغزش، شکل گرفته است. آب دریاچه از طریق رودخانه تاپله تامین میشود که آبی زلال و بسیار خنک دارد. این رود ابتدا به دریاچه کوچک و سپس به فاصله کوتاهی به دریاچه بزرگ گهر می ریزد.
اگر میخواهید درباره جاهای دیدنی دورود لرستان بیشتر بدانید؛ حتما این مقاله را بخوانید.
دریاچه گوهر روی گوگل مپ
لوکیشن دریاچه گوهر روی گوگل مپ
دریاچه کوچکه گهر (کره گهر)
دریاچه کوچکه گهر، یکی از جواهرات طبیعی استان لرستان است که با مساحت ۷ هکتار در دل منطقه حفاظتشده اشترانکوه قرار دارد. این دریاچه با طول حدود ۵۰۰ متر و عرض ۱۵۰ متر، در ۲ کیلومتری گهر بزرگ قرار گرفته و بهخاطر طبیعت بکر و دستنخوردهاش، بهشتی برای طبیعتگردان محسوب میشود. آب دریاچه کره گهر از رودخانهی تاپله تأمین میشود و بهخاطر شفافیت و زلالیاش، میتوانید ماهیهای داخلش را نیز ببینید. در اطراف دریاچه، درختان بید تنومند و بوتههای مختلفی رشد کردهاند که در فصل بهار و تابستان، فضایی رویایی را ایجاد میکنند.
یکی از ویژگیهای منحصر بهفرد دریاچه کوچکه گهر، نبود راه ماشینرو به آن است که باعث شده این منطقه تا حد زیادی بکر و دستنخورده باقی بماند. برای رسیدن به این دریاچه، باید چندین ساعت پیادهروی کنید که خود این مسیر، تجربهای لذتبخش و ماجراجویانه است. اگر به دنبال مکانی برای آرامش و دوری از هیاهوی شهر هستید، دریاچه گهر با طبیعت بکر و مناظر خیرهکنندهاش، مقصدی ایدهآل برای شما خواهد بود.
دریاچه بزرگه گهر (کله گهر)
دریاچه بزرگه گهر، که به نام کله گهر نیز شناخته میشود، یکی از زیباترین و بزرگترین دریاچههای آب شیرین ایران است. این دریاچه ۸۵ هکتار مساحت دارد و عمق آن در ژرفترین نقطه به ۳۰ متر میرسد. دریاچه بزرگه گهر با طول ۱۵۰۰ متر و عرض ۴۰۰ تا ۸۰۰ متر، مانند نگینی درخشان در میان کوههای سر به فلک کشیده و درختان سرسبز پنهان شده است. آب زلال و شفاف این دریاچه، که از چشمهها و رودخانههای کوهستانی تغذیه میشود، منظرهای بینظیر و دلانگیز را به نمایش میگذارد. این دریاچه با آب و هوای دلپذیر و مناظر خیرهکننده، مقصدی محبوب برای طبیعتگردان و کوهنوردان است. در اطراف دریاچه، درختان تنومند بید، انواع بوتهها و گلهای زیبا، فضایی دنج و زیبایی را ایجاد کردهاند.
حیوانات دریاچه گهر
دریاچه گهر، که به نگین اشترانکوه معروف است، زیستگاه حیوانات متنوعی است. در این منطقه میتوانید حیواناتی مانند بز، قوچ، آهو، پلنگ، گرگ، گراز، خرس قهوهای، کفتار، روباه، شغال و خرگوش را مشاهده کنید. همچنین، پرندگانی مانند عقاب، کبک، شاهین و تیهو نیز در این منطقه زندگی میکنند. در آبهای دریاچه نیز انواع آبزیان مانند مارماهی، لاکپشت، قورباغه و ماهی قزلآلای رنگینکمان و خالقرمز یافت میشوند. اگر خوششانس باشید، میتوانید برخی از این حیوانات را در روزهایی که تردد کمتر است، ببینید. دریاچه گهر نه تنها زیستگاه حیوانات خشکی و پرندگان است، بلکه محیطی مناسب برای انواع گیاهان نیز فراهم میکند. در اطراف دریاچه، درختانی مانند بلوط، گلابی وحشی، بادام، پسته وحشی، چنار، بلوط مازو، نارون، گردو، انجیر و غیره رشد میکنند که زیبایی خاصی به این منطقه میبخشند.
همچنین، دریاچه گهر به دلیل آبهای زلال و شفافش، مکانی عالی برای ماهیگیری و شنا است. البته ماهیگیری در این منطقه تا اواخر خرداد ممنوع است و پس از آن نیز با اخذ مجوز از محیط بانی امکانپذیر است.
آبوهوای دریاچه گهر
شهرستان دورود و دریاچه گهر از مناطق سردسیر و کوهستانی به شمار میآیند. آبوهوای دریاچه گهر از مهر ماه تا اردیبهشت، دارای درجه حرارت بسیار اندک است. درطول تابستان و در طی روز هوا آفتابی و گرم، اما درشب بسیار سرد خواهد بود. تفاوت دمایی بین فصول و همینطور بین روز و شب نیز بسیار زیاد است. از سوی دیگر قرار گیری در غربیترین دامنههای رشتهکوه زاگرس، باعث افزایش میزان بارشهای جوی و برف فراوان میشود. در فصلهای سرد سال سطح دریاچه یخ میزند و سبب ایجاد منظرههای بسیار زیبا و خیرهکننده میگردد.
اگر در حال برنامه ریزی برای سفر به شمال هستید، از اجاره ویلا در شمال اتاقک غافل نشوید.
بهترین فصل سفر به دریاچه گهر
بهترین زمان برای بازدید از نگین اشترانکوه دریاچه گهر از اواسط اردیبهشت تا تیرماه است که دریاچه و مسیرهای پیادهروی زیبا و سرسبز هستند. اما در بیشتر موارد بازدید از دریاچه تا اواسط خرداد مجاز نیست. آب دریاچه نیز بسیار شفاف است بهطوری که در برخی جاها امکان دیدن کف آب و حتی رفتوآمد ماهیها نیز وجود دارد. بازتاب نور خورشید به خاطر شفافیت آب سبب شده که آب به رنگ فیروزهای درآید.
به همین دلیل، به نگین فیروزهای اشترانکو معروف است. به یاد داشته باشید، پیش از سفر حتما وضعیت آبوهوا را بررسی کنید و با خودتان کلاه، عینک آفتابی، کرم ضدآفتاب، صندل و کفش مناسب پیادهروی نیز ببرید. ضمنا برای اجاره ویلا دورود میتوانید از سایت اتاقک کمک بگیرید.
امکانات دریاچه گهر
در اطراف دریاچه گهر دورود، کمپ اداره محیطزیست، سرویسبهداشتی، کلانتری، سیستم روشنایی و آب آشامیدنی وجود دارد. البته در فصلهای شلوغ و زمانی که گردشگران بسیاری به سمت گهر میروند، این امکانات خیلی کافی بهنظر نمیرسد. از سوی دیگر اینجا فروشگاه و سوپرمارکت مجهزی ندارد. در نتیجه اگر نیاز به مواد غذایی دارید باید حتما پیش از پارکینگی که ماشین را در آن گذاشتهاید، خریدهایتان را انجام دهید.
جاذبههای گردشگری اطراف دریاچه گهر
اگر به کوهنوردی علاقه دارید، امکان صعود به قلههای اشترانکوه در اطراف دریاچه وجود دارد. این کوه به آلپ ایران شهرت دارد و یکی از قلههای برجسته جهان نیز هست. ارتفاع اشترانکوه بیش از ۴۱۵۰ متر است و یکی از رفیعترین قلههای ایران نیز میباشد.
علاوهبر این، دریاچه زیبا گهر، یکی از بهترین مکانها برای صید قزلآلا است. ماهیهای قزلآلای رنگینکمان، قزلآلای خال قرمز و سیاهماهی، در این دریاچه زندگی میکنند. البته توجه داشته باشید که تا اواسط ماه خرداد ماهیگیری در این دریاچه ممنوع است. گردشگرانی که صرفا برای ماهیگیری به سوی این دریاچه در لرستان سفر میکنند، بهتر است برای روزهای آخر تابستان برنامهریزی کنند. قایقسواری، امکان اسکی روی آب، دیدن حیات وحش، گردش در اطراف رودخانهها و سواحل آن، از جاذبههای جذاب این منطقه است. پوشش گیاهی منطقه و اطراف دریاچه بسیار غنی بوده و بیش از ۶۰۰ گونه را در بر میگیرد. ۶۸ گونه از این تعداد، اندمیک منطقه هستند و فقط در این منطقه میرویند.
از گونههای گیاهی میتوان به گردو، کیکم، اُرس، محلب، بادام کوهی، آویشن، کوهی، شیرخشت لرستانی، لاله واژگون، آلاله، پونه اشترانکوهی نام برد. اطراف دریاچه محل زندگی پستاندارانی مانند، پلنگ ایرانی، خرس قهوهای، کفتار، گرگ، گربهوحشی، گربه جنگلی، سمورسنگی، روباه معمولی، ول برفی، سنجاب ایرانی، سنجابک درختی سیاهگوش و… نیز است. اگر اهل پرندهنگری هستید، در اطراف دریاچه گهر میتوانید هما، عقاب شاهی، عقاب طلایی، دال، کرکس مصری، بالابان، شاهین و کوکو را ببینید.
علاوهبر اینها، گرزه مار، مار پلنگی، سوسمار زاگرس، افعی شاخدار، مار قیطانی، آگامای قفقازی، بزمجه بیابانی، جکوی پلنگی غربی و… در کوهها و محیطهای اطراف گهر، زندگی میکنند. به همین دلیل اگر عاشق حیوانات، پرندگان و خزندگان باشید، گهر برایتان مثل یک بهشت است.
چگونه به دریاچه گهر برویم؟
فاصله خرم آباد تا دریاچه گهر ۱۲۰ کیلومتر و فاصله دورود تا دریاچه ۳۵ کیلومتر است. دریاچه دیدنی گهر در پشت اشترانکوه قرار دارد؛ بنابراین برای رسیدن به آن باید کوه را دور زد که از دو مسیر الیگودرز و دورود امکانپذیر است. اگر قصد سفر به دریاچه گهر از سمت الیگودرز را دارید، راه الیگودرز تا دریاچه گهر سه ساعت و نیم راه ماشین رو و یک ساعت و نیم راه پیاده دارد. این مسیر کوهستانیتر از مسیر دورود است؛ بنابراین، برای طی کردن مسیر ماشینرو، حتما باید ماشین مناسب و شاسیبلند داشته باشید. از شهرستان الیگودرز حرکت کرده و مسیر ۶۵ کیلومتری ماشین رو را ادامه دهید.
روستاهای جوشان، ززم، برم، خان آباد و چشمه پر سر راهتان قرار دارند. بعد از این روستاها، دشت بزرگی که در اردیبهشت پوشیده از لالههای واژگون است، پیش رویتان قرار میگیرد. به تپه تاپله میرسید، اینجا ماشین را در پارکینگ بگذارید و ۷ کیلومتر باقیمانده را پیاده بروید. از این نقطه تا گردنه پنبه کار حدود ۴.۵ کیلومتر سربالایی است و در ادامه ۲.۵ کیلومتر سرپایینی تا کف دره را پیشرو دارید. ادامه مسیر تا دریاچه گهر دارای یک شیب نسبتا ملایم است. در نزدیکیهای دریاچه به گردنهای با نام خدا قوت میرسید که مسیری سربالایی را پیشروی شما قرار میدهد.
اولین روستا، روستای طیان است و بعد به دریاچه میرسید. ابتدا به دریاچه کوچک گهر میرسید و سپس در مسیر و با حدود ۴۰ دقیقه پیادهروی به دریاچه دیدنی گهر بزرگ روبهرو میشوید. ممکن است روی نقشه ببینید که مسیر دریاچه گهر از الیگودرز کوتاهتر است ولی برخی میگویند چندان امنیت ندارد. مسیر دورود در برخی نقاط تا حدودی صعبالعبور است، اما وجود پارکینگ و امنیت کافی و کمپ محیط بانی باعث شده تا اکثر گردشگران این مسیر را به عنوان مسیر اصلی، برای رسیدن به دریاچه گهر انتخاب کنند.
اگر پیادهروی برایتان سخت است یا وسایل زیادی برای کمپ دارید، میتوانید یک قاطر یا الاغ از بومیان منطقه کرایه کرده و از آنها برای طی کردن مسیر استفاده کنید. اما اگر کوهنورد حرفهای هستید از سمت ازنا، مسیر سوم را برای رسیدن به دریاچه میتوانید انتخاب کنید. این مسیر از روستای تیان عبور میکند و شیب بسیار تندی دارد. از تهران تا دریاچه گهر حدود ۴۰۰ کیلومتر راه است.
در نظر داشته باشید که با توجه به موقعیت دریاچه گهر، دسترسی به آن از طریق اتوبوس یا وسایل حملونقل عمومی امکانپذیر نیست؛ بنابراین باید با خودروی شخصی یا تور دریاچه گهر راهی این منطقه شوید.
دریاچه گهر چقدر پیادهروی دارد
همانطور که گفتیم برای رسیدن به دریاچه گهر، دو مسیر اصلی وجود دارد: یکی از شهرستان دورود و دیگری از شهرستان الیگودرز. هر کدام از این مسیرها دارای راه ماشین رو و پیاده هستند.
اگر از سمت دورود به طرف دریاچه حرکت کنید، این دریاچه در فاصله ۳۵ کیلومتر دورود قرار گرفته و برای رفتن به نزدیکترین پارکینگ باید حدود ۱۳ کیلومتر از مسیر را پیادهروی کنید. پیمودن این مسیر حدودا ۵ ساعت طول میکشد. به همین دلیل برای پیمایش این مسیر باید آمادگی جسمانی داشته باشید. این مسیر از دل کوههای زاگرس میگذرد و شامل مناظر زیبای طبیعی است که تجربهای لذتبخش را برای شما فراهم میکند. مسیر پیادهروی دریاچه گهر از سمت الیگودرز نیز مسافتی حدود ۸ کیلومتر است که به طور میانگین باید ۲ ساعت پیادهروی کنید. اگر از سمت الیگودرز حرکت کنید، ابتدا به دریاچه کوچک گهر میرسید و سپس با حدود ۴۰ دقیقه پیادهروی به دریاچه بزرگ گهر خواهید رسید.
اقامت در اطراف دریاچه گهر
از آنجایی که دسترسی دریاچه گهر چندان راحت نیست و نیاز به پیادهروی دارد؛ بنابراین بسیاری از افراد ترجیح میدهند پس از رسیدن، شب را در کنار دریاچه سپری کرده و همان جا کمپ کنند. اگر شما هم قصد کمپینگ دارید حتما لوازم شب مانی را همراه خودتان ببرید و فقط در محلهای که تعیینشده اند مستقر شوید. سمت غرب دریاچه بهدلیل داشتن نگهبانی، برق و همچنین سکوی چادرزدن بهترین محل اقامت در دریاچه گهر به حساب میآید؛ اما باید از قبل، محل استقرار خود را به مدیریت دریاچه اطلاع دهید. اگر اهل کمپ نیستید و میخواهید با رزرو ویلا و یا اجاره اقامتگاه در اطراف دریاچه دیدنی گهر، تمام یا بخشی از شبهای سفرتان را سپری کنید؛ اتاقک با انواع اقامتگاهها و ویلاها، همراهتان خواهد بود. شما میتوانید در الیگودرز، خرمآباد، بروجرد و دیگر مناطقی که در محدوده دریاچه گهر هستند اقامتگاه مناسب خودتان را رزرو کنید.
سفر به دریاچه گهر؛ جواهری در دل زاگرس
اگر عکس دریاچه گهر دورود را دیده باشید پس حتما خودتان متوجه شدهاید که دریاچه گهر یکی از زیباترین و خاصترین دریاچههای ایران است که بهسبب موقعیت جغرافیاییاش، برای کسانی که به طبیعتگردی علاقه دارند، عالی است. اگر دوست دارید دریاچه گهر را از نزدیک ببینید و از زیباییهای آن لذت ببرید، پیشنهاد میکنیم تا پیش از پایان تابستان، آماده حرکت شوید و خودتان را به این سرزمین زیبا برسانید.
سوالات متداول
از تهران تا دریاچه گهر چقدر راه است؟
برای رسیدن به گهر از تهران باید حدود ۴۰۰ کیلومتر مسیر را طی کنید.
عمق دریاچه گهر چقدر است؟
در برخی قسمتها عمق دریاچه به ۲۹ متر نیز میرسد.
چرا به دریاچه گهر نگین فیروزهای میگویند؟
بازتاب نور خورشید در شفافیت آب دریاچه گهر، سبب شده که آب به رنگ فیروزهای درآید. به همین دلیل به این دریاچه نگین فیروزهای میگویند.
برای رسیدن به دریاچه گهر باید چقدر پیادهروی کرد؟
از پارکینگ تا لب دریاچه حدود ۷ کیلومتر از مسیر را باید پیاده طی کنید.
دریاچه گهر چقدر پیاده روی دارد؟
دریاچه گهر، از سمت الیگودرز حدود ۸ کیلومتر (۲ ساعت) و از سمت دورود نیز حدود ۱۳ کیلومتر (۵ ساعت) پیاده روی دارد.
بسیارعالی خسته نباشی
ممنون میشیم اگر جاهای دیدنی تهران رو هم به نمایش بگذارید