در منطقه الهیه تهران، یکی از باغ موزههای متفاوت و زیبا را پیدا میکنید که آن را به نام باغ سپهبد یا «باغ موزه هنر ایرانی» میشناسند. این مقصد گردشگری در تهران در کنار فضای سبز، کارگاههای هنری و فروشگاههای صنایعدستی، ماکتهایی دارد که داستانی جالب داشتهاند. در این مطلب از اتاقک برایتان درباره این باغ، سرنوشت اشیای داخل آن و فعالیتهایی گفتهایم که در حوالی آن میتوانید انجام دهید.
باغ موزه هنر ایرانی کجاست؟
در منطقه ۱ شهرداری تهران، محله الهیه، پایینتر از میدان تجریش، بالاتر از پارکوی، خیابان فرشته، خیابان بوسنی هرزهگوین، سهراه پرفسور حسابی، میتوانید باغ موزه هنر ایرانی را پیدا کنید. این جاذبه گردشگری سالها ملک شخصی و برای مدتی در اختیار خانه سینما بوده است. اما از اواسط دهه هشتاد شمسی، برای عموم بازگشایی شد. اکنون این باغ موزه کافه، گالری، ماکتهای دیدنی و چند فروشگاه دارد.
برای اجاره روزانه خانه در تهران میتوانید از سایت اتاقک اقدام کنید.
- ۵۰ هزار تومان تخفیف
- مخصوص کاربران بلاگ
- کد : OTGBLG50
همین الان رزرو کن!
تاریخچه باغ موزه هنر ایرانی
حوالی سال ۱۳۱۰ درجای کنونی باغ موزه هنر ایرانی، باغ و ویلایی بود که آن را متعلق به خانم توران توفیقی (مهاجر اسلامی)، همسر سپهبد احمد امیر احمدی میدانستند. خانم توفیقی در سال ۱۲۸۷ در تهران به دنیا آمده بود و پس از ۹۲ سال نیز در همین شهر از دنیا رفت. همسر او اولین سپهبد ایران بود. مردی که تاریخ روایتهایی از جنایات او را شرح داده است. به جز این اتفاقها میدانیم که آقای احمدی از کسانی بود که در بهقدرت رسیدن رضاشاه نقش داشت.
بعدها هم مدتی مورد خشم او قرار گرفت و پس از تبعید رضاشاه، باز هم به عرصه حکومت بازگشت. اولین سپهبد ایران، سال ۱۳۴۴ براثر سرطان درگذشت و مزار او در مسجدالهادی که در شهر ری است، واقع شده است. خانم توفیقی و آقای امیراحمدی، ۸ فرزند داشتند و این خانه که حالا باغ موزه است، عمارت تابستانی آنها بود.
با گذر سالها و پیروزی انقلاب اسلامی، این ملک و باغ هم سرنوشتشان تغییر کرد. در سال ۱۳۸۴، مرمت باغ آغاز و قسمتهایی شامل حوضچهها و آبراههها به باغ اضافه شد. دو سال بعد، باغ موزه هنر ایرانی با رویکردی نو و برای بازدید عموم آغاز به کار کرد و حالا یکی از دیدنیهای مهم در تهران است.
جاذبههای باغ موزه هنر ایرانی
در باغ موزه چه چیزهایی میبینیم و چرا باید به این جاذبه تهران سر بزنیم؟ اینجا برایتان از آنچه پشت دیوارهای این باغ موزه است، گفتهایم.
کافه باغ موزه هنر ایرانی، جریانی از حال خوب
کافه جریان، در عمارت کهن و بسیار زیبای باغ موزه هنر ایرانی واقع شده است. ساعت کاری کافه از ۹ صبح تا ۱۱ شب است و منوی آن شامل انواع صبحانه، پیشغذا، سالاد و غذاهای اصلی است. برای لذت بردن از صرف غذا و نوشیدنی، میتوانید علاوه بر فضای داخل مجموعه از میزهای داخل باغ که برخی مسقف شدهاند هم استفاده کنید.
روبهروی عمارت؛ یک حوض به شکل قلب و آبنما نیز هست که در بهار و تابستان، هوا و فضایی بینظیر را خلق میکنند.
آبراههها، گردش آب در میان باغ
در سال ۱۳۸۴، آبراهههایی به باغ اضافه شد. این مسیرها سبب شکلگیری صدایی خوش در تمام باغ هستند. در ضمن میتوانند هوا را خنک و بسیار دلچسب کنند. این مسیرهای آبی، گاه به حوضچههای میانی نیز میرسند و یک گردش زیبا از آب را پدید میآورند.
ماکتهای آثار ایران، سفر به قلب تمدن
در دوره پهلوی دوم جشنی باعنوان «جشنهای ۲۵۰۰ ساله» برگزار شد. برای این جشن اقدامات بسیاری انجام شد که یکی از آنها طراحی و ساخت ماکتهایی از جاذبههای گوناگون ایران بود. آن ماکتها که در ایتالیا ساخته شده بودند در جشن استفاده نشدند. اما حالا میتوانید آنها را درباغ موزه هنر ایرانی ببینید. برخی از ماکتها شامل موارد زیر هستند:
ماکت باغ فین
باغ فین یکی از باغهای ایرانی در کاشان است که به ثبت یونسکو نیز رسیده است. این باغ علاوه بر معماری و درختان کهنسالش، برای مدتی کوتاه محل اقامت امیرکبیر هم بوده است. امیرکبیر در حمام همین باغ بهقتل رسید.
ماکت شمسالعماره
شمسالعماره که حالا میتوانید اصل آن را در کاخ موزه گلستان ببینید، روزگاری بلندترین بنای تهران بود. این عمارت را ناصرالدینشاه با الهام از آنچه که در شهرهای اروپا دیده بود، ساخت.
ماکت هشت بهشت
در دوره صفویان کاخهای زیبایی در اصفهان احداث شد که یکی از آنها هشتبهشت است. روزگاری بهاین کاخ، لقب زیباترین کاخ دنیا را داده بودند و سبک معماری آن برای بناهای بسیاری مورد تقلید قرار گرفت.
ماکت نقش رستم
نقش رستم محوطهای باستانی است که از دوره عیلامیان تا ساسانیان، آثاری را در خود جای داده است. اینجا حدود ۶ کیلومتر با تختجمشید فاصله دارد و بنای کعبهزرتشت از مهمترین دیدنیهای آن به شمار میرود.
ماکت برج آزادی
در سال ۱۳۴۹، برج آزادی تهران توسط حسین امانت و بهعنوان نمادی از ایران مدرن طراحی و اجرا شد. در زیر این برج موزه و گالریهایی وجود دارد که بازدید از آنها خالی از لطف نیست.
ماکت قره کلیسا
در جنوب ماکو، استان آذربایجان غربی یکی از مهمترین کلیساهای ایران و ارامنه دنیا را پیدا میکنید. این کلیسا که ثبت یونسکو شده، دارای پنج برج و فضاهایی زیباست. در کتب تاریخی آماده که قبلا اطراف کلیسا دریاچه و چراگاههایی نیز بوده است.
گنبد سلطانیه
گنبد سلطانیه در حوالی زنجان است. این گنبد از جمله آثار ایرانی است که به ثبت جهانی یونسکو رسیده است. علاوه بر ارزش معنوی و چرایی ساخت آن، احداث چنین گنید رفیعی که تا اکنون باقی مانده، برای دنیا از عجایب و دیدنیهای مهم محسوب میشود.
ماکت سیوسه پل
سیوسه پل در دوره صفویان بر روی زایندهرود احداث شده است. در آن زمان جشنها و مراسمهایی توسط مردم و پیروایان ادیان گوناگون در حوالی سیوسه پل انجام میشده است. بنای این پل بهگونهای است که اگر آب به ستونهایش نرسد و خشکی آن ادامه پیدا کند، آسیبهای جدی خواهد دید.
ماکت کاروانسرای مهیار
در سال ۱۴۰۲ کاروانسراهای ایران بهثبت یونسکو رسیدند و کاروانسرای مهیار که در ۲۰ کیلومتری شهر رضای اصفهان است، یکی از آنها بود. این کاروانسرا به سبب وسعت و نقش مهمش، در دوره پهلوی نیز مورد توجه بوده است و ماکت آن هم برای جشنهای پادشاهی ساخته شده بود.
کلاسها، نشستها و گالریها
در باغ موزه هنر ایرانی برنامهها و کلاسهای هنری، نشستهای ادبی و گالریهایی نیز برگزار میشود. اگر به این موضوعات علاقه دارید میتوانید در آنها شرکت کنید.
ساعات بازدید از باغ موزه هنر ایرانی
باغ موزه هنر ایرانی هر روز از ۸ صبح تا ۱۱ شب فعال است. مگر روزهای تعطیل عمومی سوگواری که این باغ تعطیل است.
جاذبههای اطراف باغ موزه ایرانی
اطراف باغ موزه هنر ایرانی میتوانید دیگر جاهای دیدنی تهران را هم ببینید. اینجا ۴ مورد از آنها را برایتان معرفی کردهایم.
موزه دکتر حسابی، خانه علم و تلاش
درست روبهروی باغ موزه هنر ایرانی خانه پروفسور حسابی را خواهید دید. قدمت این خانه به دوره پهلوی میرسد و بخشی از آن برای نمایش وسایل و آثار دکتر حسابی است. دو طبقه از این خانه بهعنوان موزه علم مشغول به فعالیت است و میتواند اطلاعات جالبی را در اختیارتان بگذارد.
باغ فردوس، خانه دوستداران سینما
باغ فردوس تهران از عمارتها و باغهای قدیمی است که بخشی از آن بهعنوان موزه سینما مشغول بهفعالیت است. قدمت این باغ به دوره قاجار میرسد و همیشه در حوالی آن میتوانید هنرمندان و دوستداران هنر را ببینید.
موزه موسیقی، نوای روحبخش سازها
تقریبا ۵۰۰ متر بالاتر از باغ موزه هنر ایرانی، موزه موسیقی را خواهید دید. این موزه شامل چند سالن است که از آنها برای نمایش و آشنایی با انواع سازهای کهن تا مدرن استفاده میکنند. بخشی از موزه به نمایش وسایل شخصی هنرمندان معروف و سالنی هم به شنیدن اولین صدای ضبط شده ایران اختصاص پیدا کرده است.
موزه زمان، جایی که زمان ایستاده
یکی از بهترین و خاصترین موزههای تهران، موزه زمان است. این موزه به نمایش ابزارها و ساعتهایی اختصاص پیدا کرده که هرکدام بهگونهای برای سنجش زمان کاربرد داشتهاند.علاوه بر اشیا،، عمارت موزه، کافه، فروشگاه و محوطهی اطراف موزه نیز دیدنی است.
چگونه به باغ موزه هنر ایرانی برویم؟
باغ موزه هنر ایرانی در طرح ترافیک نیست اما در ساعاتی، حجم ترافیک زیاد و جای پارک خیلی کمی دارد. اگر در آن ساعات نخواهید به باغ بروید، بردن ماشین شخصی انتخاب خوبی است. همچنین میتوانید با اتوبوسهای بیآرتی نیز تا میدان تجریش بیایید و بعد از طریق خیابانهای تختی و ۱۷ شهریور، خودتان را به باغ موزه برسانید. اگر با مترو راحت هستید، در ایستگاه مترو تجریش پیاده شوید و بهسمت میدان تجریش و بعد هم خیابان سالور بیایید تا باغ موزه را پیدا کنید. این موزه تا میدان تجریش تقریبا ۱ کیلومتر و تا مترو تجریش تقریبا ۱.۵ کیلومتر بهصورت پیاده فاصله دارد.
سخن آخر
در این مقاله از اتاقک برایتان از باغ موزه هنر ایرانی گفتیم. عمارت و باغی که روزی خانوادهای سرشناس در آن زندگی میکردند و حالا پس از نزدیک به یک قرن، جایی برای لذت بردن از هوا و طعمهای خوش است. اگر دوست دارید این جاذبه گردشگری تهران را ببینید، میتوانید با اجاره روزانه خانه در تهران یا اجاره ویلا اطراف تهران، اقامتی خوش و پر از خاطره داشته باشید. اتاقک با مجموعهای کامل از اقامتگاهها، برای خلق خاطرات خوش، همراه شماست.
سوالات متداول
کافه باغ موزه هنر ایرانی کجاست؟
داخل باغ موزه ایرانی، کافه جریان مشغول به کار است. این کافه انواع صبحانه، نوشیدنی، پیشغذا و غذاهای اصلی را ارائه میکند.
ساعت بازدید از باغ موزه هنر ایرانی چگونه است؟
باغ موزه هنر ایرانی، به جز ایام سوگواری هر روز از ۸ صبح تا ۱۱ شب فعال است.
آدرس باغ موزه هنر ایرانی کجاست؟
پایینتر از میدان تجریش، بالاتر از پارکوی، خیابان فرشته، خیابان بوسنی هرزهگوین، سهراه پرفسور حسابی آدرس باغ موزه هنر ایرانی است.
ماکت چه جاذبههایی در باغ موزه هنر ایرانی وجود دارد؟
در این باغ موزه میتوانید ماکت چند جاذبه مهم ایران از جمله شمسالعماره، سیوسه پل، کاروانسرای مهیار، آرامگاه دانیال در شوش، هشتبهشت، برج آزادی، گنبد سلطانیه و ... را ببینید.
چگونه با مترو به باغ موزه هنر ایرانی برویم؟
در ایستگاه تجریش از مترو پیدا شوید و پیاده یا با تاکسی حدود ۱.۵ کیلومتر را طی کنید تا روبهروی موزه دکتر حسابی، باغ موزه هنر ایرانی را ببینید.