لوشان شهری از بخش مرکزی لوشان در شهرستان رودبار از استان گیلان است که در مسیر تهران به رشت قرار گرفته و روزگاری محل عبور بازرگانها و کاروانها بوده است. این شهر با رشت حدود ۹۰ کیلومتر و با منجیل حدود ۱۹ کیلومتر فاصله دارد. در واقع در مسیر سفر از تهران به قزوین و رشت، از لوشان عبور میکنید. این شهر بهدلیل موقعیت جغرافیایی خوب و نزدیکی به رودخانهای که خودش را در کلاچای به دریا پیوند میزند، آبوهوایی بسیار مطبوع در بهار و پاییز دارد اما تابستانش گرم است. بنابراین شاید بهترین زمان برای سفر به لوشان اوایل بهار و اوایل پاییز باشد. شرایط آبوهوایی این شهر کمی رو به سمت آبوهوای قزوین و کرج و تهران دارد، پس از نظر آبوهوایی کمی با گیلان متفاوت باشد. پل خشتی یکی از مهمترین آثار و جاذبههای گردشگری لوشان است که روی آن قدمهای کاروانها را میتوان حس کرد.
تاریخچه و پیشینه
لوشان در حدود نیمه اول قرن نهم هجری، محل زندگی ایل شاملو بوده است. اسناد زیادی از آن زمان در دسترس نیست و تنها مدارکی که وجود دارد به حدود سال ۱۳۳۰ برمیگردد که همزمان با ساخت کارخانه سیمان لوشان است.
البته وجود چند امامزاده نشان میدهد که در سالهای دور این منطقه خالی از سکنه نبود. یکی از آثار تاریخی که پیشینه و قدمت لوشان را نشان میدهد، پل تاریخی این شهر است. پل خشتی لوشان در دوره قاجار ساخته شده و در طول سالها بارها مرمت شده است.
غیر از پل تاریخی، کاروانسرای شاه عباسی خرزان که در نزدیکی لوشان قرار دارد، نشان میدهد که این اطراف مسیری مهم برای عبور کاروانها و بار بوده است. این مسیر همان مسیر استراتژیک و قدیمی قزوین به رشت است که از لوشان میگذرد.
مردم لوشان و منجیل عموما جمعیتی ترک از عمالوها بههمراه کردها و تاتها هستند. بههمیندلیل هم زبان رایج در این شهر شامل ترکی، لری، رودباری، لکی و کرمانجی است.
زمینلرزه رودبار و منجیل در ساعت ۳۰ دقیقه بامداد روز پنجشنبه ۳۱ خرداد ۱۳۶۹ این دو شهر و روستاهای اطراف آن و همینطور لوشان را بهشدت لرزاند. زمینلرزه به حدی بزرگ بود که حتی در سایر شهرهای استان گیلان نیز احساس شد. در آن زمینلرزه جمعیت قابلتوجهی از مردم لوشان زیر آوارها ماندند.
با گذشت چندین سال از زمینلرزه رودبار، جمعیت لوشان کمکم بیشتر شد و مهاجران زیادی خانههایی آباد و پُر از شور زندگی روی آوارها ساختند.
آبوهوای لوشان
لوشان مثل دیگر شهرهای ایران چهار فصل سال را دارد. اما با این تفاوت که بهدلیل موقعیت جغرافیایی و نزدیکی به رودخانهای مانند پلرود آبوهوایی مطبوع در بهار دارد. البته تابستان لوشان مثل شهرهای شمالی که به دریا نزدیک هستند شرجی نیست اما باز هم در طول تابستان عرقریزان را خواهید داشت.
با این تفاسیر، بهار و آن ماههای عسل اولش بهترین زمان برای مسافرت هستند. اما تابستان لوشان که بیاید باید واقعا تحمل گرما را داشته باشید یا همیشه کنار رودخانه بساط پیکنیک را پهن کنید تا خنک شوید.
لوشان با ورود فصل پاییز رختی از رنگهای قرمز و نارنجی و زرد میپوشد و نسیمی سرد صورتتان را نوازش میکند. در این فصل بهدلیل خنک شدن هوا، خصوصا ماههای مهر و آبان که هوا آنقدرها هم سرد نشده، گردشگرهای زیادی به لوشان میروند.
زمستان که از راه برسد دانههای برف کمکم جمع میشوند و بعضی از مسیرها غیرقابلعبور خواهد شد. در این فصل هوا خیلی سرد میشود و سوزی از سمت رودخانه میآید که استخوان میترکاند. بنابراین اگر شیفته دیدن طبیعت در زمستان لوشان هستید، زمستان فصل خوبی است، فقط با خودتان لباس گرم ببرید.
جاذبههای طبیعی و تاریخی لوشان
لوشان جاذبههای طبیعی و تاریخی زیادی دارد که هر کدام از آنها از نظر زیبایی به دیگری طعنه میزنند. جاهای دیدنی لوشان به شرح زیر هستند.
پل خشتی لوشان
پل خشتی یکی از مهمترین جاذبههای تاریخی لوشان است که در زمانهای گذشته اهمیت ویژهای برای مردم داشت. این پل در واقع مسیر عبوری کاروانها و ساکنین شهر لوشان از این طرف رودخانه به آن طرف بوده است.
پل خشتی لوشان روی رودخانه شاهرود ساخته شده که یکی از شاخههای اصلی رودخانه سفیدرود محسوب میشود. این رود از ارتفاعات طالقان سرچشمه گرفته و در مسیر طولانی که طی میکند از رودخانههایی مثل عمارلو تغذیه کرده و در نزدیکی منجیل به رودخانه قرلاوزن پیوسته و در نهایت در جهات شمال ادامه پیدا کرده و به دریای خزر میریزد. بنابراین پل خشتی نقشی مهم در گذشته و حال مردم لوشان بازی میکند چون مسیر را برای زندگی و تجارت آنها باز کرده است.
پل خشتی عمری بالای ۲۰۰ سال دارد و از تهاجم قزاقها در امان مانده بنابراین طی این ۲۰۰ سال اتفاقات زیادی را به چشم دیده است.
لوکیشن پل خشتی لوشان روی گوگلمپ
لوکیشن پل خشتی لوشان روی گوگلمپ ثبت نشده، پس اگر در آینده سفری به این شهر داشتید حتما لوکیشن پل را ثبت کنید.
رودخانه پلرود
«پیل» در زبان گیلکی بهمعنای «بزرگ» و رود هم که همان معنای رود را میدهد. بنابراین پلرود در زبان گیلکی خلاصهشدهای از واژه پیلرود است که معنی آن «رود بزرگ» خواهد بود. پلرود از اشکورات در البرز مرکزی و در بخش رحیمآباد شهرستان رودسر سرچشمه گرفته و در ساحل کلاچای به دریای خزر میریزد. این رودخانه بعد از سفیدرود جزو بزرگترین رودخانههای گیلان است که ۲ شاخه اصلی دارد.
رودخانه پلرود یکی از سرزندهترین رودخانههای غرب ایران است که گاهی طغیان کرده و کنارههای رود را با خود میبرد. پس اگر در فصل بارندگی به لوشان سفر کردید، حواستان به اخبار هواشناسی لوشان باشد تا اگر احتمال طغیان رود هست در خطر نباشید.
لوکیشن رودخانه پلرود روی گوگلمپ
چشمه سنگرود
چشمههای آبگرم و آبسرد سنگرود یکی از جاهای دیدنی لوشان است که ۲ چشمه دارد. این چشمهها در فاصله کمی از یکدیگر جریان پیدا کرده و جالب اینجاست که از چشمهای به اسم «چشمه آب گاز»، آب سرد و گازداری به بیرون میریزد. که جزو عجایب این منطقه محسوب میشود.
چشمه دوم که اسمش «کولور» است اما آبی گرم با خواصی درمانی دارد که از دل کوههای همین اطراف خودش را با سختی به زمین میرساند تا درمانی برای دردهای مفاصل کسانی باشد که این همه راه را تا لوشان آمدهاند. بنابراین در چشمه سنگرود به آب سرد و گرم دسترسی دارید. حالا فقط مانده انتخاب شما که وارد کدام آب شوید.
لوکیشن چشمه سنگرود روی گوگلمپ
امامزاده محمد حنیفه یا قلقلی
امامزاده محمد حنیفه که با اسم قل قلی هم شناخته میشود در روستای بیورزین در ۱۲ کیلومتری لوشان قرار گرفته و طبق شجرنامهای که در امامزاده قرار دارد و همینطور به اعتقاد اهالی از نوادگان حضرت علی (ع) است. محمد حنیفه به همراه پدرش یعنی «سید هاشم» و یکی از پسران امام موسی کاظم یعنی «سید ابوالقاسم» در این امامزاده دفن شدهاند.
بنای بقعه امامزاده از گچ و سنگ ساخته شده و نقشهای ۸ ضلعی دارد. از جمله بخشهای مهم این بنا میتوان به ایوان وسیع و محصور، حرم و بخش کفشها اشاره کرد. در میان صحن حرم ضریحی بزرگ و چوبی هست که در داخل آن ۳ صندوق دیده میشود. صندوقها همان مزارهای امامزادهها هستند.
موقعیت امامزاده محمد حنیفه روی گوگلمپ
روستای خرمکوه
روستای تاریخی خرمکوه در فاصله ۵۲ کیلومتری شهرستان لوشان قرار گرفته و حالا حدود ۱۰۷ خانواده در آن زندگی میکنند. این روستا جاذبههای گردشگری و تاریخی زیادی دارد که شامل بقعه امامزاده طاهر خرمکوه، اسیو روخونه و قلاکوتی هستند. جالب اینکه مردم این روستا به زبان تاتی صحبت میکنند.
لوکیشن روستای خرمکوه روی گوگلمپ
موقعیت مکانی و فاصلهها
برای اینکه بدانید برای رسیدن به لوشان و شهرهای اطرافش چقدر در راه هستید، فاصله لوشان تا شهرهای مهم در ادامه آمده است.
فاصله لوشان تا منجیل
فاصله لوشان تا منجیل ۱۹ کیلومتر بوده و حدود ۱۹ دقیقه در راه هستید.
برای رفتن از لوشان به منجیل باید وارد آزادراه قزوین – رشت شده و مسیر را ادامه دهید تا به منجیل برسید.
فاصله لوشان تا رشت
فاصله لوشان تا رشت ۹۲ کیلومتر است و حدود ۱ ساعت و ۲۸ دقیقه در راه هستید.
برای رفتن از لوشان به رشت باید وارد بزرگراه قزوین – رشت شده و این مسیر را ادامه دهید تا از امامزاده هاشم عبور کنید. این بخش از مسیر معمولا کمی ترافیک دارد چون راه باریک میشود. همینطور به مسیرتان در آزادراه قزوین – رشت ادامه دهید تا در انتهای آن به مرکز شهر رشت برسید.
فاصله لوشان تا قزوین
فاصله لوشان تا قزوین ۹۱ کیلومتر است و حدود ۱ ساعت و ۷ دقیقه در راه هستید.
برای رفتن از لوشان به قزوین باید وارد آزادراه رشت – قزوین شده و به مسیرتان در این آزادراه ادامه دهید تا در نهایت به قزوین برسید.
فاصله لوشان تا تهران
فاصله لوشان تا تهران ۲۳۰ کیلومتر است و حدود ۲ ساعت و ۴۸ دقیقه در راه هستید.
برای رفتن از لوشان به تهران باید همان مسیر آزادراه رشت – قزوین را دنبال کنید. وقتی به قزوین رسیدید ادامه راه را باید وارد آزادراه قزوین – زنجان شده و به مسیرتان ادامه دهید تا در ادامه وارد آزادراه قزوین – کرج شوید. وقتی به کرج رسیدید وارد اتوبان کرج – تهران شده و به مسیرتان ادامه میدهید تا به تهران برسید.
عکسهای لوشان
لوشان در تصاویر آنطور که باید دیده نمیشود چون نمیتوان همه زیباییهای این شهر را یکجا در عکس نشان داد. عکس های لوشان که در ادامه آمده تنها گوشهای از جاذبههای گردشگری این شهر هستند. پس خودتان باید لوشان را با چشم ببینید.
لوشان و سفر به طبیعت بیکران
لوشان یکی از شهرهای توابع شهرستان رودبار استان گیلان است که در مسیر آزادراه قزوین – رشت قرار گرفته و فاصله چندانی با منجیل و رشت ندارد. قدمت این شهر را نمیتوان آنچنان دقیق مشخص کرد چون دادهها و مستندات زیادی در این زمینه وجود ندارد. اما بعضی از آثار تاریخی مثل پل خشتی و کاروانسرای شاهعباسی لوشان نشان میدهد که این منطقه قدمتی طولانیتر از دوره قاجار هم دارد. در واقع از زمانیکه کارخانه سیمان در سال ۱۳۳۰ راهاندازی شد انگار شهر جانی دوباره گرفت. اما با زلزله سال ۱۳۶۹ بخش عظیمی از شهر خالی از سکنه شد. سالها طول کشید تا مردم دوباره به لوشان برگردند و روی خرابهها و آوارهای زلزله ۶۹ خانهای جدید بسازند. حالا لوشان برای خودش شهر شده و سری در سرها درآورده است. اگر خواستید برای سفر به لوشان بروید میتوانید در همین شهر و شهرهای اطراف مثل منجیل و رودبار برای رزرو اقامتگاه از اتاقک اقدام کنید.
سوالات متداول
- لوشان کجاست؟ لوشان یکی از بخشهای شهرستان رودبار است که در مسیر آزادراه قزوین – رشت قرار دارد.
- جاهای دیدنی لوشان کدامند؟ رودخانه پلرود، امامزاده محمد حنیفه، چشمههای آبگرم و آبسرد سنگرود، روستای خرمکوه و پل خشتی از جاهای دیدنی لوشان هستند.
- قدمت لوشان به چه زمانی برمیگردد؟ تاریخ شکلگیری لوشان دقیقا مشخص نیست اما برخی از سازهها و آثار نشان میدهد که قبل از دوره قاجار خانوادههایی اینجا زندگی میکردند.