شهر بیرجند مرکز استان خراسان جنوبی است و در حوالی شرق ایران قرار دارد. این شهر بسیار قدیمی است و تاریخشناسان میگویند که قدمت آن به دوران پادشاهی ساسانیان میرسد. بیرجند نخستین شهر ایران با سیستم سازمان آبرسانی بوده و دیدنیهای تاریخی ارزشمندی مانند مدرسه شوکتیه دارد. این شهر دانشگاههای مختلف و مراکز آموزشی گوناگونی دارد و آب و هوای آن هم بیابانی و نیمه بیابانی است. چند رود فصلی در آن در جریان است و زمینهای حاصلخیر و منابع آبی چندانی ندارد. سوغات بیرجند موادی مانند زرشک، عناب، زعفران و آلوست. صنایع دستی آن مانند انواع فرش هم مشهورند و ارزش زیادی دارند.
بیرجند کجاست و در کدام استان قرار دارد؟
بیرجند مرکز استان خراسان جنوبی است و ارزش تاریخی زیادی دارد. وجود نخستین لولهکشی آب شهری در کنار مدارس آموزشی مهم از شاخصههای آن هستند. مدارس بیرجند به سبک و شیوه مدرسه دارالفنون تهران مدیریت میشدند. بیرجند در زمینه راهاندازی فرودگاه هم پیشتاز بوده است. این شهر سومین شهر ایران است که در آن فرودگاه راهاندازی شد.
جاهای دیدنی بیرجند را بشناسید
بیرجند دیدنیهای متنوعی دارد که بیشتر تاریخی هستند. از دیدنیهای تاریخی شهر باید به ارگ کلاهفرنگی یا باغ اکبریه اشاره کنیم. دیدنیهای طبیعی شهر هم زیبا و دیدنیاند. برای مثال، آبشار گیوک یا آبشارهای چهارده از نقاط گردشگری بیرجند هستند. روستاهای آن مانند گازار هم از مقاصد توریستی، بهشمار میروند. در ادامه، از جاهای دیدنی بیرجند میخوانید.
آبشارها
در طبیعت گردی بیرجند میتوانید سری به آبشارهای مختلف آن مانند گیوک یا چهارده بزنید. گیوک آبشار باصفایی در ته یک دره سرسبز است و در نزدیکی روستایی به همین نام قرار دارد. آبشارهای دیگر مانند چهارده هم مجموعهای از آبشارهایی زیبا هستند که از ارتفاعات رشته کوه باقران سرازیر میشوند.
روستاها
روستاهای حوالی بیرجند مانند گازار و خراشاد هم از دیدنیهای شهر هستند. برای طبیعت گردی بیرجند میتوانید به این روستاها هم سری بزنید و از طبیعت زیبا، کوهستان و دشتهایشان لذت ببرید. این روستاها مردمانی با علم و فرهنگ و افرادی تحصیلکرده داشته است.
پارک جنگلی
برای گشتوگذار در شهر بیرجند هم نقاطی مانند پارک جنگلی وجود دارند. البته به واسطه آب و هوای بیابانی بیرجند، پارکها و فضای سبز شهر، آنچنان پررونق نیست. بااینحال، برای گشتوگذار و یک پیک نیک کوتاه میتوانید روی پارک جنگلی شهر حساب کنید.
باغ اکبریه
این باغ در میان فهرست آثار مهم جهان در یونسکو به ثبت رسیده است. سبک معماری این باغ و قدمت تاریخی آن باعث شده که یکی از مهمترین آثار تاریخی شهر بیرجند باشد. باغ اکبریه در دوران قاجار ساخته شده و بنایی متعلق به استفاده شخصی سران آن دوران بوده است. معماری باع منحصربهفرد است و در آن، امکاناتی مانند موزه و کتابخانه هم وجود دارد.
باغ بهلگرد
بهلگرد هم از باغهای زیبا و معروفی است که در دوره قاجار در بیرجند، ساخته شده است. بهلگرد دو باغ درونی و بیرونی دارد و حوضهایی با معماری دقیق و زیبا در وسط باغهای آن جای خوش کردهاند. این باغ در فهرست آثار ملی ایرانی قرار گرفته است.
موزهها
علاوه بر امکان طبیعت گردی بیرجند، موزهایی هم برای بازدید در سفر به این شهر وجود دارند. از جمله موزههای در دسترس باید به موزه مردمشناسی اشاره کرد. در آن، پوشاک و صنایع دستی تاریخی بیرجندیها به نمایش گذاشته میشود. موزه میراث پهلوانی این شهر هم زورخانهای قدیمی است که بنایی تاریخی دارد. موزه حیات وحش هم در بیرجند موجود است و میتوانید در طول سفرتان به آن سر بزنید.
مدرسه شوکتیه
این مدرسه ابتدا یک حسینه بود که بعدها کار خود را به عنوان مدرسهای به سبک دارالفنون ادامه داد. معماری مدرسه هم با وجود ورودیها، هشتیها، دهلیزها و ایوانها بسیار جذاب است. در واقع، فضایی سنتی و اصیل از معماری و تاریخ ایرانی در مدرسه شوکتیه در جریان است.
قلعه کوتوله ها در بیرجند
در روستای ماخونیک بیرجند، ازدواجهای سنتی و خانوادگی رواج داشته است. این رسم باعث بروز اختلالات ژنتیکی و به ارثرسیدن کوتاهی قد درمیان جمعیت روستا بوده است. برای همین، گفته میشود که کوتولهها در این روستا زیاد بودهاند. ظاهراً متوسط قد افراد ماخونیک زیر ۱۴۰ سانتیمتر بوده است. این روستا با بناها و قلعههای کمارتفاعش در حدود ۳۰۰ سال قدمت دارد.
ارگ کلاه فرنگی
ارگ کلاهفرنگی از دیدنیهای تاریخی بیرجند و در زمان قاجار ساخته شده است. از این ارگ به عنوان مقر حکومتی استفاده میکردهاند. معماری این بنای تاریخی هم بسیار جذاب و دیدنی است. با مشاهده تزئینات بنا و ساختار آن در طبقات و بخشهای مختلف، جای این سوال پیش میآید که چطور در قرنها پیش، معماران ایرانی با این همه دقت و ظرافت، بناهایی مانند ارگ کلاه فرنگی را ساختهاند.
برای اقامت در بیرجند میتوانید روی لینک زیر کلیک کنید و سوئیت مورد نظر خود را انتخاب نمایید:
غذاهای محلی بیرجند چیست؟
بیرجندیها هم مانند شهرهای دیگر ایران، غذاهای خوشمزه و مخصوص به خود را دارند. از جمله غذاهای محلی این شهر باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- اشکنه بلغور شیر؛ ترکیب ساده بلغور گندم، شیر و زردچوبه میتواند اشکنه خوشمزه بیرجندیها را بسازد.
- اوماس؛ این غذا که با نام آبدوغخیار در شهرهای دیگر هم درست میشود، با کشک محلی، سبزی، نعناع و نان خشک محلی بیرجند طعم متفاوتی پیدا میکند. ضمن اینکه در آن، به جای خیار معمولی از خیار چنبر استفاده میشود.
- قلیه دلبندی؛ ترکیب دل، جگر و قلوه گوسفند با چاشنی رب انار از غذاهای محلی بیرجندیهاست.
- خوراک کدو تنبل؛ طبخ کدوتنبل با نمک، آب، سیر و روغن هم یکی از خوراکهای لذیذ و محبوب بیرجندیها را مهیا میکند.
سوغات بیرجند چیست؟
بیرجندیها سوغاتیهای خوراکی و صنایع دستی دارند. در هریک از این دو دستهبندی، گزینههای مختلفی به شرح زیر وجود دارد:
- خوراکیها؛ زرشک، عناب، کشک، قرهقوروت
- صنایع دستی؛ قالی، پلاسبافی (نوعی گلیم و زیرانداز)، رودوزی (پارچههای نفیس مانند ابریشم با تزئینات)، حصیربافی
- سازهای سنتی؛ تار، دوتار، سهتار، سنتور، نِی، دف
فاصله تهران تا بیرجند چقدر است؟
بیرجند از تهران دور است و حدود ۱۲۲۵ کیلومتر از هم فاصله دارند. اگر بخواهید با خودروی شخصی یا به طور کلی، روش زمینی از پایتخت به بیرجند بروید، باید حدود ۱۴ ساعت و ۵۸ دقیقه زمان صرف کنید.
سوالات متداول
۱. جاهای دیدنی بیرجند کجا هستند؟
مدرسه شوکتیه، باغ اکبریه، عمارت کلاهفرنگی، موزههای مردمشناسی و حیات وحش، پارک جنگلی، باغ بهلگرد، قلعه و روستای کوتولهها، آبشارهایی مانند گیوک و چهارده از دیدنیهای شهر بیرجند هستند.
۲. بیرجند در کدام استان است؟
بیرجند مرکز استان خراسان جنوبی است.
۳. فاصله تهران تا بیرجند چقدر است؟
تهران تا بیرجند ۱۲۲۵ کیلومتر است و سفر با ماشین از تهران به بیرجند، حدود ۱۴ ساعت و ۵۸ دقیقه طول میکشد.
۴. سوغات بیرجند چیست؟
آلو، عناب، زرشک، کشک، قرهقوروت، قالی، پارچههای سنتی تزئینشده، حصیر و سازهایی مانند نی، تار و دف از سوغات بیرجند هستند.