کنگان کجاست | بندری با تاریخ ۲۳۵۰ ساله

کنگان یکی از شهرستان‌های جنوبی استان بوشهر است که مرکز آن بندر کنگان نام دارد. نکته مهم اینکه سایت دوم منطقه اقتصادی ویژه پارس در این شهرستان قرار گرفته است.

این شهرستان دارای ۲ بخش و ۴ دهستان و ۴ شهر است و از شمال به شهرستان جم، از شمال غربی با شهرستان دیر، از جنوب شرقی با شهرستان عسلویه و از جنوب و جنوب غربی با خلیج فارس همسایه است.

بندر کنگان با بوشهر و بندرعباس به ترتیب ۲۰۸ کیلومتر و ۵۲۸ کیلومتر فاصله دارد.

برای سفر بین این شهرها می‌توانید از ماشین شخصی استفاده کنید.

جاهای دیدنی بندر کنگان به دو قلعه تاریخی و مهم، یک مسجد با دو محراب و ساحلی محدود می‌شود که غروب آن را جای دیگری نمی‌توانید ببینید. این بندر موقعیت مهمی در خلیج فارس داشته و به‌همین‌دلیل نیز برای گردشگران و اجاره سوئیت اهمیت دارد.

تاریخچه کنگان

شهرستان کنگان به‌دلیل وجود بنادر کهن و تاریخی مثل بندر باستانی سیراف از جمله مناطقی با قدمت بالاست. حوزه ساحلی خلیج فارس و خصوصا بندر کنگان در گذشته‌های دور محلی برای رفت‌وآمد اقوام و کشورهای حاشیه خلیج فارس بوده و خیلی از مردم برای تجارت و اجاره اقامتگاه در کنگان به این منطقه می‌آمدند.

قدمت کنگان به ۲۳۵۰ سال قبل برمی‌گردد، یعنی این شهر و بندر و ساحلش تاریخ پُرفرازونشیبی داشته‌اند. در گذشته‌‌های دور سرکنسول فرانسه درباره بندر کنگان این‌طور نوشته بود که «این شهر در سال ۱۹۱۱ حدود ۲۵۰ خانوار دارد که حدود ۲۰۰ نفر آن‌ها یهودی و عرب هستند. عمده بازرگان‌ها و تجار این بندر نیز یهودی هستند.»

شهر کنگان کجاست
عکس از گوگل‌مپ

اما شاید لازم باشد بدانید نام کنگان که ریشه در تاریخش دارد از کجا آمده است. رضا طاهری در کتاب «مروارید تا نفت»، واژه کنگان را ترکیبی از واژه «کنگ» و پسوند آن می‌داند که به مکانی اشاره دارد. این نویسنده معتقد است که کنگ مقدس‌ترین شهر اسطوره‌ای آریایی‌ها و زرتشتی‌ها بوده که سیاوش درخشان آن را در کنار دریا و کوه ایجاد کرده است. جالب اینجاست که کنگ بارها و بارها در دینکرد و اوستا استفاده شده و یکی از آشناترین واژه‌های آریایی – ایرانی است.

بندر کنگان کجاست؟

مساحت شهر کنگان حدود ۷۳۸ هکتار است و از شمال با شهرستان جم، از شمال غربی با شهرستان دیر، از جنوب شرقی با شهرستان عسلویه و از جنوب و جنوب غربی با خلیج فارس همسایه است.

لوکیشن بندر کنگان روی گوگل‌مپ

جاهای دیدنی کنگان

کنگان یکی از جنوبی‌ترین شهرهای بوشهر است که جاهای دیدنی زیاد دارد. در ادامه به بررسی محبوب‌ترین جاهای دیدنی کنگان می‌پردازیم.

مسجد دو محرابه

مسجد دو محرابه یکی از آثار مهم معماری سنگی در کنگان است که با وجود تخریب‌های زیاد در طول سال‌ها هنوز زیبایی آن وصف‌ناشدنی است. این مسجد حدود ۴۵۰ مترمربع مساحت داشته و در دو طبقه جدا ساخته شده است. پس از همین‌جا علت نامگذاری مسجد مشخص می‌شود؛ چون در هر طبقه ۱ محراب برای آن ساخته شده و برای همین به آن مسجد دو محرابه می‌گویند.

این مسجد در قسمت غربی بندر کنگان قرار گرفته و درست روبه‌روی مرکز شهر است. برای ساخت مسجد از سنگ‌های رسوبی و مرجانی بندر و همین‌طور ملات ساروج استفاده کرده‌اند.

مسجد دو محرابه یا مسجد دو طبقه کنگان
عکس از گوگل‌مپ

حالا اگر به دیدار مسجد بروید، می‌توانید بخش‌هایی از سقف اول را ببینید که در لبه‌ها به دیوارهای اصلی چسبیده است. مسجد ستون‌هایی بزرگ دارد که وظیفه نگهداری سقف را بر عهده داشتند. در بندر کنگان مردم به مسجد دو محرابه، مسجد دو طبقه هم می‌گویند.

باستان‌شناس‌ها می‌گویند که قدمت این مسجد به دوران قاجار برمی‌گردد. اما برخی دیگر، قدمت مسجد را به دوران سلجوقیان نسبت داده‌اند. کاربرد مسجد دومحرابه مشخص نیست و برخی می‌گویند که زمانی کاروان‌سرا بوده و جایی برای استراحت ناخداها و ملوان‌ها و تاجرها.

لوکیشن مسجد دو محرابه روی گوگل‌مپ

لوکیشن مسجد دو محرابه روی گوگل‌مپ ثبت نشده است. اگر برای بازدید از این مسجد رفتید، حتما لوکیشن آن را ثبت کنید.

ساحل کنگان

ساحل معروف کنگان یکی دیگر از جاهای دیدنی شهر است. ساحل شهر جایی است که دلتان آرام می‌گیرد. اینجا آنقدر موج‌ها آرام و بی‌صدا به ساحل بوسه می‌زنند که دلتان می‌خواهد ساعت‌ها کنار دریا بنشینید و از منظره لذت ببرید.

مثل هر ساحل دیگری در جنوب ایران، ساحل بندر کنگان هم در غروبی زیبا و خیره‌کننده‌ای دارد. پس اگر فرصت داشتید حتما غروب را در ساحل بمانید. اگر مسافر چند روزه بندر کنگان باشید قاعدتا باید برای اجاره ویلا یا اقامتگاه بومگردی اقدام کنید تا شب را در راه نمانید.

ساحل کنگان
عکس از گوگل‌مپ

لوکیشن ساحل معروف کنگان روی گوگل‌مپ

قلعه نصوری یا قلعه شیخ

قلعه نصوری که به آن قلعه شیخ هم می‌گویند یکی از آثار تاریخی به‌جای مانده از دوره قاجار است. این قلعه را می‌توانید در نزدیکی پارک ساحلی نصوری ببینید. پس بازدید از آن یک تیر و دو نشان است. قلعه را با سنگ‌های بزرگی ساخته‌اند و ورودی آن در چوبی بزرگی دارد که رو به دریا باز می‌شود.

قلعه نصوری
عکس از گوگل‌مپ

گچبری‌های زیبای این قلعه از جمله جذابیت‌های جاهای دیدنی کنگان است. یکی از بخش‌های مهم قلعه نصوری، بادگیرها هستند که همگی آن‌‌ها به سبک دوره قاجار ساخته‌ شده‌اند. بادگیرها وظیفه خنک نگه داشتن قلعه در طول سال را داشته‌اند و حالا هم اندک نسیمی از آن‌ها به داخل قلعه می‌وزد.

لوکیشن قلعه نصوری روی گوگل‌مپ

موزه سندباد

موزه سندباد یکی دیگر از جاهای دیدنی بندر کنگان است. این موزه مردم‌شناسی برای کسانی که به آداب و رسوم و آیین مردم کنگان علاقه دارند جایی فوق‌العاده خواهد بود. این موزه عصرها میزبان ناخداها و ملوانان قدیمی است که برای مرور خاطراتشان به اینجا می‌آیند.

موزه سندباد شهر کنگان
عکس از گوگل‌مپ

لوکیشن موزه سندباد روی گوگل‌مپ

قلعه لشتان یا قلعه سنگی هخامنشی

قلعه لشتان یا قلعه سنگی هخامنشی بر بلندای کوه شاهین قرار گرفته و فقط ۶ کیلومتر با بندر کنگان فاصله دارد. متاسفانه در حال حاضر از این قلعه فقط مخروبه‌ای باقی مانده و وقتی به اینجا می‌رسید چیز چشم‌گیری نمی‌بینید.

تنها چیزی که از قلعه باقی مانده یک برج نگهبانی و بخشی از دیوارها است. که در ترکیبی زیبا از رنگ صخره‌ها انگار خودشان را استتار کرده باشند.

اگر وارد قلعه شوید تازه به این موضوع پی می‌برید که چقدر وضعیت لشتان ناراحت‌کننده است. بخش‌های عمده‌ای از دیوارها ریخته و نمای داخلی آن دیگر چیزی برای عرضه ندارد. شاید اگر میراث فرهنگی برای نگهداری از این قلعه بیشتر تلاش می‌کرد به این روزگار مبتلا نمی‌شد.

قلعه لشتان شهر کنگان
عکس از گوگل‌مپ

بعضی از مورخ‌ها می‌گویند در زمانی که جنوب ایران توسط پرتغالی‌ها اشغال شده بود، آن‌ها راهی زیرزمینی از قلعه پرتغالی‌ها به قلعه لشتان درست کردند و از این طریق برای سربازهای خود آذوقه و مهمات می‌فرستادند. شاید اگر قلعه پابرجا بود و وضعیت مناسبی داشت می‌توانستیم این مسیر زیرزمینی تا قلعه پرتغالی‌ها را از نزدیک ببینیم.

لوکیشن قلعه لشتان روی گوگل‌مپ

صنایع دستی کنگان

بندر کنگان هم مثل خیلی از شهرهای ایران صنایع دستی ویژه خود را دارد. سوغات بندر کنگان که می‌توانید از بازار و مردم محلی بخرید به شرح زیر هستند.

  • حصیربافی؛
  • گلابتون دوزی؛
  • بُرقَع‌های رنگی؛
  • زری دوزی؛
  • نقش حنا.

نقش حنا را باید در کنار خانه‌های قدیمی بندر کنگان یا در بازار بزنید. زنانی هستند که دستان خوشان حنا بسته با نقش‌هایی پیچیده و زیباست که گره در تاریخ و فرهنگ این منطقه دارد.

فاصله بندر کنگان تا شهرهای مهم

اگر می‌خواهید به بندر کنگان سفر کنید باید فاصله شهرهای اطراف تا کنگان را بدانید. در ادامه فاصله کنگان و بندرش تا چند شهر مهم اطراف که می‌توان از تهران و استان‌های دیگر تا آنجا با هواپیما رفت را مشخص کرده و مسیر را بررسی می‌کنیم.

فاصله بندر کنگان تا بوشهر

بندر کنگان تا بوشهر ۲۰۸ کیلومتر فاصله دارد و حدود ۲ ساعت و ۲۳ دقیقه در راه هستید.

برای رفتن از بندر کنگان تا بوشهر وارد جاده سیراف که همان آزادراه کنگان – خورموج است. در این مسیر طولانی از روستاهای زیادی عبور می‌کنید. در انتهای آزادراه وارد جاده کمربندی خورموج می‌شوید. بعد از جاده کمربندی خورموج باید وارد بزرگراه اهرم – خورموج شوید. در انتهای این بزرگراه هم وارد بزرگراه دیگری می‌شوید که اسمش بزرگراه اهرم – چغادک است. در انتها وارد بزرگراه برازجان – بوشهر می‌شوید. در ادامه وارد بلوار شهدای نیروی دریایی شده و وارد بوشهر می‌شوید.

بندر کنگان و شهر کنگان بوشهر
عکس از گوگل‌مپ

فاصله بندر کنگان تا بندرعباس

فاصله بندر کنگان تا بندرعباس ۵۲۸ کیلومتر است و حدود ۶ ساعت و ۳۸ دقیقه در راه هستید.

برای رفتن از بندر کنگان به بندرعباس باید ابتدا وارد جاده کمربندی بندر کنگان شوید. در ادامه وارد بزرگراه کنگان – سیراف می‌شوید. در ادامه باید وارد بزرگراه کنگان – عسلویه شوید. در ادامه باید وارد جاده بندر لنگه – پارسیان شوید که به آن جاده هماایران هم می‌گویند. همین مسیر را باید ادامه دهید تا از چندر بندر ساحلی عبور کنید. به بندر لنگه که رسیدید وارد بلوار معلم و بعد از میدان وارد بلوار امام حسین شوید. در انتهای بلوار و بعد از میدان وارد جاده بندر کنگ – بندر خمیر شوید. به بندر خمیر که رسیدید باید بعد از میدان وارد جاده کمربندی خمیر شوید. بعد از آن هم وارد جاده جزیره قشم – بندر لنگه – بندپل – بندر خمیر خواهید شد. همین جاده را ادامه دهید تا در نزدیکی دوگردان وارد بزرگراه شهید رجایی شوید. در انتهای این بزرگراه وارد بندرعباس خواهید شد.

بندر کنگان جایی برای آرامش کنار دریا

بندر کنگان یکی از جاهای دیدنی بوشهر است که در جنوبی‌ترین بخش استان قرار گرفته و قدمتی طولانی دارد. این بندر روزگاری محل صید ماهی و مروارید و میگو بوده و حالا به بندری برای تجارت تبدیل شده است. در کنگان دو قلعه قدیمی وجود دارد که هر دو نشان از تاریخ این شهر دارند. در کنار این قلعه‌ها می‌توانید مسجدی دو طبقه را ببینید که اتفاق نادری در آن افتاده و دو محراب دارد. در کنار این جاهای دیدنی می‌توانید مجموعه‌ای از بهترین سوغات را از این شهر بخرید که شامل سبدها و انواع ظروف حصیری هستند. با‌توجه‌به اینکه سفر به کنگان و بازدید از جاهای دیدنی آن کمی زمان‌بر است بهترین کار این است که برای اجاره ویلا و اقامتگاه از اتاقک در شهر کنگان و شهرهای اطراف اقدام کرده تا سفر دلنشینی را در آرامش تجربه کنید.

سوالات متداول

  1. بندر کنگان در کدام شهر است؟ بندر کنگان در شهرستان کنگان و در جنوبی‌ترین بخش استان بوشهر قرار دارد.
  2. جاهای دیدنی بندر کنگان کدامند؟ از جاهای دیدنی بندر کنگان می‌توان به مسجد دو محرابه، قلعه لشتان، موزه سندباد، قلعه نصوری و ساحل معروف کنگان اشاره کرد.
  3. فاصله بندر کنگان تا بندرعباس چقدر است؟ فاصله بندر کنگان تا بندرعباس حدود ۵۲۸ کیلومتر است.

 

فرحناز احمدزاده

گفتن داستان‌ها از زاویه‌ای دیگر، پیشۀ من است. داستان‌هایی که پنجره‌ای رنگی روبه‌روی چشمان شما باز می‌کنند تا در میان ازدحام دنیای بیرون، راه خود را پیدا کنید. می‌نویسم تا با اشتیاق دنبال آرزوها بروید، با آگاهی بخرید، آسان سفر کنید و زندگی را راحت‌تر بگیرید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا