ماهدشت یکی از شهرهای جنوبی استان البرز و از شهرهای اقماری در مجموعه شهری کرج محسوب میشود. این شهر به خاطر طبیعت و آب و هوای مطبوعی داشته، مورد توجه خاندان پهلوی بوده و یکی از تفرجگاههای آنها محسوب میشده است. این شهر در ۱۵ کیلومتری خروجی اتوبان کرج قرار دارد و اگر جاده بدون ترافیک باشد یک ساعته مسیر تهران کرج را طی میکنید و به این شهر خوش آب و هوا میرسید. از دیگر دلایلی که هر ساله هزاران مسافر جذب این شهر میشوند، جاذبههای دیدنی ماهدشت است که قدمتی تاریخی دارند.
در ادامه به معرفی کامل ماهدشت پرداختهایم. اگر میخواهید بیشتر با این شهر زیبا آشنا شوید قبل از سفر و اجاره سوئیت با ما تا آخر این مقاله از اتاقک همراه باشید.
ماهدشت کرج کجاست؟
ماهدشت یکی از شهرهای توابع شهرستان کرج در استان البرز ایران است. این شهر در در ۱۸ کیلومتری جنوب غربی کرج واقع شده و از بخشهای مرکزی این کلانشهر بزرگ محسوب میشود. ماهدشت از شمال به مهرشهر و کیانمهر، از غرب به اشتهارد، از شرق به محمدشهر و عباس آباد و از جنوب نیز به صفادشت منتهی میشود.
مساحت شهر ماهدشت حدود ۶۱ هزار و ۱۶ هکتار است و جمعیت آن نیز طبق آخرین سرشماری در سال ۱۳۹۵ بالغ بر ۶۲ هزار نفر برآورد شده است. مردم ماهدشت پیرو دین اسلام و مذهب شیعه هستند و به زبان فارسی و ترکی صحبت میکنند. البته به دلیل مهاجرت افراد بیشتر به این منطقه، امروزه گویشهای مختلفی نیز به این زبانها اضافه شده است.
هوای ماهدشت
همانطور که گفتیم ماهدشت یکی از شهرهای استان البرز است. به همین دلیل آب و هوای این شهر به دلیل موقعیت جفرافیایی و وجود ارتفاعات البرز همانند دیگر شهرهای استان البرز نیمه کوهستانی است. در نیمه اول سال هوای شهر ماهدشت کرج معتدل و در فصول سرد سال نیز تحت تأثیر سیستمهای شمالی، شمال غربی و همچنین جنوب غربی قرار دارد و بارندگی های زیادی را تجربه میکند. بارندگیهای این منطقه معمولا از ماههای آبان و آذر شروع و تا اواسط بهار ادامه پیدا میکند.
بهترین فصل سفر به ماهدشت
تعیین بهترین زمان و بهترین فصل برای سفر کار سادهای نیست. اگر از سرما فراری هستید، زمستان فصل مناسبی برای سفر به ماهدشت محسوب نمیشود. اما اگر از بارش برف لذت میبرد، قطعا این فصل میتواند تجربه عالی برای شما در ماهدشت باشد. بهار و پاییز از نظر آب و هوا بهترین فصل سفر به ماهدشت محسوب میشود. هوا در این فصول مطبوع و خبری از گرمای تابستان نیست. در فصل تابستان اما میتوانید با اجاره ویلا در ماهدشت کرج، تجربه بینظیری برای خود رقم بزنید.
دیدنیهای ماهدشت
تصور بسیاری از گردشگران این است که باید ویلای در ماهدشت اجاره کرده و بعد به این شهر سفر کرد. اکثر ویلاها و باغهای ماهدشت را میشناسند و تصور دارند که تنها برای شنا در ویلاهای استخردار ماهدشت یا گشت در باغها باید به ماهدشت سفر کنند. اما ماهدشت جاهای دیدنی متعددی دارد. در سفرتان میتواند از جاهای دیدنی طبیعی و تاریخی ماهدشت بازدید کنید. در ادامه مهمترین دیدنیهای این شهر زیبا را معرفی کردهایم.
چشمه شاهدشت
نام چشمه از نام قدیم ماهدشت گرفته شده است. چشمه شاهدشت در ۳۵ کیلومتری کرج قرار دارد. این چشمه جزو چشمههای معدنی ایران به حساب میآید. آب چشمه ماهدشت دارای سولفات سدیم و به همین دلیل سرد است. همچنین در آب چشمه املاح دیگری وجود دارد که برای بیماران تنفسی و گواتر مناسب است.
تپه مردآباد (ماهدشت)
یکی دیگر از جاذبههای تاریخی ماهدشت، تپه مردآباد است. این اثر تاریخی که در داخل شهر قرار دارد، ثبت ملی شده است. تپه مردآباد به تخمین کارشناسان باستانیشناسی مربوط به هزاره ۵ تا ۳ قبل از میلاد است. از این تپه سفالینههای تاریخی کشف شده است. سفالینههای تپه مردآباد به رنگ قرمز، نخودی و خاکستری و نقوش هندسی، کندهکاری شده و برجسته دارد.
قلعه حیدرآباد
یکی دیگر از آثار تاریخی این منطقه تپه و قلعه حیدرآباد است. قلعه حیدرآباد در روستای حسین آباد کرج قرار دارد و در سال ۱۳۸۱ به ثبت ملی رسیده است. قدمت این اثر تاریخی به دوره پیش از تاریخ ایران باستان تا دوران تاریخی پس از اسلام میرسد و برای علاقهمندان به تاریخ جذابیت زیادی دارد.
تپه امامزاده قاسم
یکی دیگر از آثار تاریخی ماهدشت، تپه تاریخی امازاده قاسم است. نام تپه از امامزادهای نزدیکی آن گرفته شده است. تپه امامزاده قاسم در سال ۱۳۸۰ شناسایی شد و بعد از مدتی به عنوان اثر ملی به ثبت رسید. با توجه به سفالهایی که در تپه امامزاده قاسم پیدا شده، قدمت این اثر را به اوایل دوره اسلامی بازمیگردانند.
امامزاده احمد و محمود
یکی دیگر از آثار تاریخی در ماهدشت، امامزاد احمد و محمود است. این امامزاده در تپهای به ارتفاع ۳ متر قرار دارد و از فاصله دور میتوان آن را مشاهده کرد. سبک معماری این امامزاده به بناهای دوران صفوی نزدیک است و کارشناسان قدمت آن را به دوران صفوی نسبت میدهند.
غار چاه دیو
این غار در کیلومتر ۷ جاده کرج-ماهدشت و در روستای شوربلاغ روی کوههای جنوبی روستا قرار دارد. ابعاد دهانهای چاه ۲۰ در ۲۵ متر و عمق آن در حدود ۷۰ متر است. جنس دیواره غار چاهدیو از بلور نمک و خاک رس و دیوارههای شمالی این چاه کاملا از سنگ ژیپس و سنگهای رسوبی تشکیل شدهاند. در دیواره شمالی چاه یک یا دو دهانه غار وجود دارد که از داخل آن آب نمک غلیط به چاه چکه میکند. آب نمک جاری باعث تشکیل قندیلها و تشکیلات نمکی در اطراف چاه شده است. در دیوارههای چاه لانه پرندگان نیز دیده میشود که بر جذابیت چاه میافزاید.
رودخانه شور (ابهر رود)
یکی از رودخانههای استان البرز، رودخانه شور است. سرچشمه این رودخانه در کوههای جنوب غربی آوج در استان قزوین قرار دارد. رودخانه بعد از گذشتن از دشتهای ابهر، قزوین، شمال اشتهارد وارد استان البرز میشود و با گذر از بخش جنوبی ساوجبلاغ در نزدیکی ماهدشت به رودخانه کرج میریزد. در این رودخانه به صورت پراکنده ماهی گورخری دارد و در اطراف رودخانه پرندههایی مانند پرستو، سلیم طوقی، ایگرت سفید و عقاب استپی دیده میشود.
دسترسی به ماهدشت
برای رفتن به ماهدشت از تهران دو مسیر جادهای وجود دارد که با توجه به محل زندگیتان میتوانید یکی از این دو را انتخاب کنید. برای اولین مسیر باید وارد اتوبان تهران-کرج شده و با گذر از محمد شهر طبق تابلوهای راهنما به سمت ماهدشت حرکت کنید. برای مسیر دوم باید ابتدا به ملارد و سپس صفادشت رفته و بعد طبق تابلوهای راهنمایی به سمت ماهدشت برانید. فاصله کرج تا مرکز شهر ماهدشت تقریباً ۲۰ کیلومتر است که با بیست دقیقه رانندگی البته در شرایطی که ترافیک نباشد، به ماهدشت میرسید. اگر از سمت قزوین به ماهدشت سفر میکنید باید از اتوبان قزوین کرج استفاده کنید.
سوغاتیها و صنایع دستی ماهدشت
از مهمترین بخشهای سفر آشنایی با صنایع دستی و سوغات شهرها است. در ماهدشت میتوانید صنایع دستی متنوع را ببینید و به عنوان سوغات تهیه کنید. از مهمترین صنایع دستی ماهدشت میتوان به ساخت ظروف سفالی، منبتکاری، شیشهگر، گلیم بافی، قالی بافی و رودوزی اشاره کرد. نقشههای گلیمها و قالیهای ماهدشت از طبیعت این شهر الهام گرفته شده و بسیاری از آنها هنوز ثبت نشدهاند و تنها در حافظه بافندگان حفظ شدهاند.
از سوغاتیهای خوشمزه ماهدشت نمیتواند گذر کرد. مهمترین سوغاتیهای ماهدشت متعلق به باغهای میوه این شهر است. گوجه سبز در فصل بهار یکی از محبوبترین سوغاتی ماهدشت به حساب میآید. از دیگر سوغاتیهای ماهدشت میتوان به عناب و لبنیات این شهر اشاره کرد.
مراکز خرید ماهدشت
یکی از تفریحات گردشگران در سفر، خرید کردن است. ماهدشت به مانند بسیاری از شهرهای ایران، مراکز خرید متنوعی دارد. گردشگران میتوانند برای خرید سوغاتی یا صنایع دستی ماهدشت به این مراکز رجوع کنند. یکی از مراکز خریدی ماهدشت مرکز خرید پروما است که علاوه بر وسعت زیادی که دارد، صنفهای زیادی در آن فعالیت میکنند. همچنین بازارهای روز ماهدشت را نیز میتوانید برای خرید در نظر بگیرید.
غذاهای محلی ماهدشت
ماهدشت به مانند تمام شهرهای ایران، غذاهای محلی خوشمزهای نیز دارد. غذاهای محلی ماهدشت علاوهبر طعم خوبی که دارند برای سلامتی نیز مفید هستند. در این غذاها از مواد اولیه محلی و سبزیهای تازه کوهی استفاده میشود که بر کیفیت غذا تاثیر دو چندان دارد. از مهمترین غذاهای محلی ماهدشت میتوان به مورجو خورشت، حلیم گوشت، یوان آش، ترشی آش و خوراک لوبیا پیله اشاره کرد. همچنین در فصل بهار مردم ماهدشت، دمپختکهای با سبزیهای کوهی درست میکنند که طعم بینظیری دارند.
رستورانهای ماهدشت
تجربه امتحان کردن غذهای محلی برای بسیاری از گردشگران جالب و هیجانانگیز است. در ماهدشت نیز گردشگران تمایل دارند که برخی از غذاهای محلی این شهر را تست کنند. این شهر رستورانها و کافههای متعددی دارد که غذاهای محلی و باکیفیتی به مسافران ارائه میدهند. از مهمترین رستورانهای ماهدشت میتوان به رستورانهای دیزیسرا گروسی، رستوران تخت جمشید، رستوران پارسا، طباخی شیرازی، سفرهخانه داش رضا، کباب ساطوری بناب و غذای آریا اشاره کرد.
اقامت در ماهدشت
ماهدشت به دلیل موقیعت مناسب بسیاری برای سرمایهگذاران و البته گردشگران جذاب بوده است. به همین دلیل، در سالهای اخیر ویلاها و خانه باغهای متعددی در این شهر ساخته شد. با توجه به اینکه در ماهدشت هتلی وجود ندارد، گردشگران میتوانند برای اقامت در ماهدشت به سراغ ویلاهاو سوئیتها بروند. اگر قصد سفر به این شهر و اقامت در آن را دارید، سایت اتاقک میتواند در این زمینه راهنمای شما باشد.