جاهای دیدنی ابیانه | معماری سرخ خیره‌کننده

ابیانه، روستایی شگفت‌انگیز با تاریخچه‌ای کهن و زیبایی‌های طبیعی، یکی از مقاصد بی‌نظیر گردشگری در ایران به شمار می‌رود. با خانه‌های سرخ‌رنگ، معماری پلکانی و فرهنگ منحصربه‌فرد، اگر به دنبال مقصدی متفاوت برای سفر هستید، ابیانه شما را شگفت‌زده خواهد کرد.

ابیانه در کدام استان است؟ ابیانه در استان اصفهان و در نزدیکی شهرستان نطنز قرار دارد. این روستای تاریخی در دامنه کوه کرکس جای گرفته است. جاهای دیدنی کاشان ابیانه کجاست؟ ابیانه به دلیل معماری منحصربه‌فرد خانه‌های سرخ‌رنگ، آتشکده هارپاک، مسجد جامع، زیارتگاه هینزا، و موزه مردم‌شناسی خود، یکی از جذاب‌ترین جاهای دیدنی اطراف کاشان است.

فعالیت‌های پیشنهادی در ابیانه چیست؟ گشت‌وگذار در کوچه‌های باریک و پلکانی، عکاسی از خانه‌های تاریخی، بازدید از بناهای مذهبی و آتشکده‌ها، و لذت بردن از چشمه‌های طبیعی و فرهنگ محلی، از جمله فعالیت‌هایی است که می‌توانید در این روستا انجام دهید. جاهای دیدنی کاشان در بهار کجا بریم؟ باغ فین، خانه بروجردی‌ها، مسجد و مدرسه آقا بزرگ، و بازار سنتی کاشان از دیدنی‌های محبوب بهار هستند. ترکیب طبیعت سبز با معماری تاریخی در این فصل جلوه‌ای خاص دارد.

روستای ابیانه به چه چیزی معروف است؟ ابیانه به دلیل معماری پلکانی و استفاده از خاک سرخ در نمای خانه‌ها، پوشش سنتی مردمان آن، و تاریخچه زرتشتیان در منطقه شهرت دارد. بهترین زمان سفر به ابیانه کدام فصل است؟ بهترین زمان برای سفر به ابیانه فصل بهار، به ویژه اردیبهشت‌ماه است که آب‌وهوای مطبوع و طبیعت اطراف، تجربه‌ای دلپذیر را برای گردشگران به ارمغان می‌آورد. ابیانه؛ بهشتی در دل اصفهان است، اجاره اقامتگاه از اتاقک، فرصتی برای آرامش و زیبایی در سفری دلپذیر است.

درباره ابیانه

روستای تاریخی ابیانه از توابع کاشان است که در ۳۵ کیلومتری شمال غرب نطنز و در دل کوه‌های کرکس قرار دارد. آب و هوای روستای ابیانه تقریبا معتدل بوده و در هر فصلی می‌توانید به آن سفر کنید، اما اگر می‌خواهید در بهترین زمان به ابیانه سفر کنید، ماه اردیبهشت را به شما پیشنهاد می‌کنیم. در ادامه این مقاله جاهای دیدنی ابیانه را معرفی می‌کنیم.

برای آشنایی بیشتر مقاله ابیانه کجاست؟ را مطالعه کنید.

نشانی ابیانه بر روی نقشه

معرفی جاهای دیدنی ابیانه

بناهای تاریخی روستای ابیانه از منحصر به فردترین آثار روستاهای ایران است. گشت و گذار در کوچه‌های باریک ابیانه و تماشای مردم برای بسیاری از مسافران لذت است.  در ادامه جاهای دیدنی ابیانه را به شما معرفی می‌کنیم تاسفری لذت بخش‌تر داشته باشید.

معماری خانه‌های روستای ابیانه

دیوارهای کاه گلی و آجری به رنگ قرمز

خانه‌های پلکانی با معماری‌های خاص را می‌توان یکی از جاذبه‌های ابیانه به شمار آورد. خانه‌هایی با نمای سرخ آجری که با استفاده از خاک سرخ معادن روستا پوشیده شده‌اند در کنار پنجره‌های چوبی، چشم انداز خیره کننده‌ای به کوچه‌های تنگ و باریک این روستا داده‌اند. خاصیت جالب این خاک سرخ این است که هرچه باران بخورد، محکم‌تر می‌شود! قدمت برخی از این خانه‌ها به دوران صفوی، قاجاری و سلجوقی بازمی‌گردد. دامنه‌های شیب‌دار این روستا باعث شده امکان ساخت خانه‌های بیشتر وجود نداشته باشد.

ابیانه، میراث زنده اصفهان است، اجاره ویلا اصفهان در اتاقک، لحظاتی ناب در سفر را تجربه کنید.

آتشکده ابیانه

نمای گرافیکی آتشکده هارپاک

از میان آتشکده‌های روستای ابیانه، تنها آتشکده هارپاک باقی مانده است. این آتشکده‌ها نمونه‌ای از معابد زرتشتی در مناطق کوهستانی بوده‌اند که مانند دیگر بناهای روستا در شیب دامنه قرار داشتند. کهن‌ترین اثر تاریخی ابیانه آتشکده هارپاک است که در گذرگاه اصلی محله بنا شده. این بنا به صورت چهارطاقی و با استفاده از گچ و سنگ لاشه ساخته شده. در وسط این آتشکده، آتش مقدس که آن را با ذغال سنگ روشن نگه می‌داشتند، شعله‌ور بوده است. آتشکده هارپاک به دلیل معماری و شکل خاصی که داشته از هر طرف آبادی قابل رویت بوده است.

خانقاه‌ها

خانقاه مکانی برای گردهمایی و زندگی درویشان و صوفیان بوده که به عنوان محل استراحت شاهان صفوی در فصل تابستان نیز از آن استفاده می‌شده. یکی از مکان‌های دیدنی روستای ابیانه خانقاه واقع در محله «پَس خانقاه» است که به دوره شاه عباس صفوی تعلق دارد. این خانقاه سه طبقه داشته و نمای آجری آن با نقاشی‌های عهد صفوی مزین شده‌اند و آن را به یک مکان تاریخی دیدنی تبدیل کرده‌اند. خانقاه دیگری به نام اشرفه نیز در این روستا وجود دارد که به تزئینات خوشنویسی روی دیوارهایش معروف است.

ابیانه، سرزمین رنگ و زندگی است. اجاره اقامتگاه ابیانه در اتاقک، سفری متفاوت برای شما.

آب انبارها

آب انبارها در ابیانه

در زمان‌های گذشته مردمی که در مناطق کویری زندگی می‌کردند برای ذخیره و تامین آب مورد نیاز خود از آب انبار استفاده می‌کردند. ابیانه نیز از این قاعده مستثنی نبود و چهار آب انبار داشت که امروزه دیگر قابل استفاده نیستند. قدیمی‌ترین آب انبار در روستای ابیانه، آب انبار میان‌ده است که قدمتی ۱۰۰ ساله دارد. آب‌انبار پَس باغچه در محله یسمون، پُرزله در محله بالا ده و پالیزه در محله یوسمون، از دیگر جاذبه‌های تاریخی این روستای زیبا هستند.

موزه مردم شناسی

موزه مردم شناسی ابیانه

موزه مردم شناسی ابیانه که در سال ۱۳۸۴ افتتاح شد، نشان دهنده گوشه‌ای از فرهنگ و آداب و رسوم اهالی ابیانه است که اشیای مورد استفاده مردم در روزگاران گذشته را نشان می‌دهد. وسایل کشاورزی، ظروف پخت و پز، پوشاک سنتی مردم ابیانه، قرآن‌های نسخ قدیمی و … از جمله لوازمی هستند که در این موزه به نمایش گذاشته شده‌اند. موزه مردم شناسی در ساختمان قدیمی آزمایشگاه دبیرستان و مهد کودک روستای ابیانه قرار دارد.

نشانی موزه مردم شناسی ابیانه بر روی نقشه

حمام‌های ابیانه

حمام‌های ابیانه

در گذشته مردم ابیانه از حمام‌های عمومی استفاده می‌کردند که یکی از آن‌‎ها در محله بالا و دیگری در محله پایین ابیانه قرار دارد. امروزه حمام محله پایین خراب و غیر قابل استفاده شده و مردم از حمام محله بالا استفاده می‌کنند. در زمان‌های گذشته زنان محلی برای استفاده از این حمام یک قرص نان به مسئول حمام پرداخت می‌کردند و پسرهای مجرد می‌توانستند تا قبل از ازدواج به صورت رایگان از این حمام استفاده کنند.

اصفهان، جاذبه‌ای فراتر از تصور، اجاره اقامتگاه نطنز در اتاقک راهی به سوی آرامش ناب است.

چشمه‌های ابیانه

چشمه‌های ابیانه

وجود چشمه‌های متعدد در روستای ابیانه باعث سرسبزی و به وجود آمدن مزارع گسترده در این منطقه شده‌اند. چشمه‌ای به نام رئیسون در بالاتر از آسیاب روستا قرار گرفته که اهالی این روستا اعتقاد دارند که نوشیدن از آب این چشمه عمر انسان را طولانی‌تر می‌کند. آب آشامیدنی بسیاری از مردم روستا از همین چشمه تامین می‌شود. چشمه دیگری به نام دو آب در غرب این روستا از دل زمین می‌جوشد که اصلی‌ترین منبع آب ابیانه به شمار می‌آید. چشمه کرشک، چشمه یا قنات تاردر، پی قستان، په کی جا، پاشت لیل، پاش یووینگا، وشاسیدرا و پال هَمُون بالا از دیگر چشمه‌های روستای زیبای ابیانه هستند.

زیارتگاه هینزا

زیارتگاه هینزا

یکی دیگر از جاذبه‌های روستای ابیانه، زیارتگاه هینزا است. این زیارتگاه به نام دختر امام موسی بن جعفر، بی بی زبیده خاتون است و در جنوب شرق روستای ابیانه، در دل صخره‌های یک دره باریک قرار گرفته است. یک تو رفتگی شبیه به غار در این منطقه وجود دارد که به بخشی از زیارتگاه تبدیل شده است. مردم محلی ابیانه اعتقاد دارند که این بانوی بزرگوار در گذشته برای فرار از دست کسانی که او را تعقیب می‌کردند، به کمک مردم ابیانه در این منطقه مخفی می‌شود و سپس به روستای هنجن می‌روند، جایی که زیارتگاهی منسوب به او نیز در آن مکان وجود دارد. با این توضیحات می‌توان گفت زیارتگاه هینزا محل دفن بی بی زبیده خاتون نیست و فقط گذرگاه این بانوی بزرگوار بوده است.

نشانی زیارتگاه هینزا بر روی نقشه

زیارتگاه شاهزاده یحیی و شاهزاده عیسی

در گوشه شرقی روستای ابیانه، بقعه‌ای متعلق به شاهزاده یحیی و شاهزاده عیسی از فرزندان امام موسی بن جعفر قرار دارد. این زیارتگاه نسبت به دیگر سازه‌های روستا معماری متفاوت و ساده‌ای دارد. ساختمان این زیارتگاه به دلیل مرمت‌های انجام شده پس از سال‌ها همچنان اصالت خود را حفظ کرده است. حیاط مرکزی این زیارتگاه آب‌نمای بزرگی دارد که آب آن با استفاده از نهر روستا تامین می‌شود. اگر نگاهی به گنبد هشت ضلعی این زیارتگاه بیندازید، می‌بینید که با کاشی‌کاری‌ فیروزه‌ای به طور چشمگیری تزئین شده است. اشعار و آیاتی به همراه تاریخ مرمت بنا بر روی سقف این امامزاده حک شده، اما روی ضریح آن هیچ نوشته‌ای وجود ندارد. یک منبر قدیمی از جنس چوب در ایوان این امامزاده قرار دارد که به تپه چوبی روستا معروف است.

مسجد جامع ابیانه

مسجد جامع ابیانه

قدیمی‌ترین مسجد ابیانه، مسجد جامع ابیانه است که دو شبستان دارد. شبستان قدیمی کف چوبی داشته و از طریق یک در کوچک به کوچه اصلی می‌رسد. محراب چوبی بسیار قدیمی مسجد در بخش جنوبی این شبستان قرار دارد. تزئینات بسیار زیبای گل و بوته و سوره یاسین با خط کوفی در این محراب، نظر هر بیننده‌ای را به خود جلب می‌کند. شبستان جدید مسجد سالن بزرگی دارد که در سقف محوطه میانی‌اش نورگیر بزرگی قرار گرفته است. کنده‌کاری‌های سرستون، نقوش منظم هندسی و کتیبه‌هایی از آیات قرآن که در سقف چوبی این سالن قاب بندی و کنده‌کاری شده‌اند، زیبایی دوچندانی به این مکان بخشیده‌اند. منبر چوبی این مسجد که در دوره سلجوقی ساخته شده، با نقوش گل و بوته، گل هشت پر و کتیبه‌هایی از خط کوفی تزئین شده است. روی در ورودی این مسجد نیز نقوش برجسته گل و بوته به صورت کنده کاری قرار دارد.

نشانی مسجد جامع ابیانه بر روی نقشه

مسجد پرزله

یکی دیگر از بناهای تاریخی و پرقدمت ابیانه، مسجد پرزله است که در دوره ایلخانی ساخته شده. کهن‌ترین درب کل روستای ابیانه، درب ورودی شرقی این مسجد است که تاریخ ۷۰۱ هجری قمری بر روی آن حک شده. درب غربی آن نیز به زمان شاه اسماعیل صفوی تعلق دارد که تاریخ ۱۰۵۸ هجری قمری را می‌توان بر روی آن دید. شبستان طبقه همکف این مسجد به یک راهروی کوچک ختم می‌شود که این راهرو از یک طرف به راه پله طبقه بالا و از یک طرف دیگر به کوچه می‌رسد. سالن بزرگی از دوره صفوی در طبقه دوم این مسجد قرار دارد که در دوره قاجار یک ایوان کوچک در آن ساخته شد.

نشانی مسجد پرزله بر روی نقشه

مسجد حاجتگاه

در کنار قبرستان قدیمی روستا، مسجد حاجتگاه با قدمت ۴۰۰ ساله قرار گرفته و در نمای آجری آن پنجره‌های هلالی شکل خودنمایی می‌کنند. قدمت مسجد حاجتگاه به دوره سلطنت شاه طهماسب اول برمی‌گردد. در زمان‌های گذشته اموات اربابان به صورت موقت در یکی از اتاق‌های طبقه بالای این مسجد دفن می‌شدند. اهالی روستای ابیانه نه تنها برای عبادت، بلکه برای روا شدن حاجات خود به این مسجد می‌روند.

سفری به ابیانه؛ آرامش، طبیعت و تاریخ، با اتاقک اقامتگاه‌های رویایی را تجربه کنید.

نشانی مسجد حاجتگاه بر روی نقشه

سفر به ابیانه، خانه هایی متفاوت و فرهنگ  بی‌نظیر

روستای ابیانه با تاریخچه غنی و جذابیت‌های بی‌پایانش، یکی از مقاصد منحصر به فرد گردشگری ایران است. از معماری شگفت‌انگیز خانه‌های سرخ‌رنگ گرفته تا جاذبه‌های تاریخی نظیر آتشکده هارپاک، خانقاه‌ها، و زیارتگاه‌ها، هر گوشه از این روستا داستانی برای روایت دارد. آب انبارها، موزه مردم‌شناسی، چشمه‌ها و حمام‌های تاریخی، تنها بخشی از جذابیت‌های بی‌همتای این منطقه هستند که شما را به سفری به گذشته‌های دور می‌برند. اگر به دنبال تجربه‌ای خاص در طبیعتی دل‌انگیز با رگه‌های تاریخی هستید، ابیانه انتخابی ایده‌آل خواهد بود.

شما هم اگر به ابیانه سفر کرده‌اید یا قصد بازدید از آن را دارید، تجربه و پیشنهادهای ارزشمندتان را با ما به اشتراک بگذارید.

گلناز قمیان

گلناز هستم، ماجراجو، عاشق سفر و طراحی لباس. سعی می‌کنم با نوشته‌هام بهتون کمک کنم بهتر سفر کنین و بهتر لباس بپوشین.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا