بندر دیر یکی از جاذبههای مهم گردشگری در شهرستان بوشهر است که حالا برای خودش سری میان سرها درآورده و به جایی همیشگی برای سفر گردشگرها تبدیل شده است. شاید قبل از دیدن بندر تصور کنید که چطور چنین جای گرم و بیبارانی میتواند تنگه و چشمه داشته باشد. اما دیدنی های بندر دیر شامل چشمه آبگرم گنو، تنگ مخدان، کوه نمکین جاشک، شهر تاریخی توز، قلعه بردستان، جزیرههای مطاف و نخیلو و امالکرم هستند. بنابراین باید برای بازدید جاهای زیادی وقت بگذارید پس بهتر است با اجاره اقامتگاه بومگردی در بندر دیر چند روزی را در این منطقه زیبا بمانید.
سوالات متداول
[wp-faq-schema accordion=1]
کوه نمک جاشک
بزرگترین گنبد نمکی خاورمیانه در بندر دیر قرار گرفته و اسم آن کوه نمک جاشک است. این کوه توازنی زیبا و دیدنی از لایههای آهکی و نمکی دارد و در بیشتر بخشها گنبدها از لایههای رنگی تشکیل شدهاند.
این گنبدهای نمکی با جابهجا شدن لایههای نمک و آهک شکل گرفتهاند و حالا آنها را به شکل کوههایی با لایههای رنگی مختلف میبینید. دلیل اصلی جابهجایی این لایهها، زمینلرزههایی بوده که میلیونها سال پیش رخ دادهاند. به همین دلیل زمینشناسها میگویند که بلورهای نمکی و کانیهای رنگارنگی که در این گنبدها میبینید عمرشان به میلیونها سال پیش برمیگردد.
غیر از زیباییهای منحصربهفرد گنبدهای نمکی جاشک، این محدوده ارزش زیادی برای زمینشناسها دارد و همین هم باعث شده تا به یکی از گردشگاههای ژئوتوریسم دنیا تبدیل شود. منطقه جاشک حدود ۱۲ کیلومتر طول و ۴.۵ کیلومتر پهنا داشته اما ارتفاع گنبدهای نمکی و آهکی در همه جای این منطقه یکسان نیست. بعضی از جاها ممکن است ارتفاع گنبدها به ۷۰ متر برسد اما در جاهای دیگر از قد شما هم کوتاهتر باشد.
کوه نمک جاشک بهعنوان یکی از دیدنی های بندر دیر فقط گنبد نمکی و آهکی ندارد. اینجا زیر گنبدهای رنگارنگ، چشمههایی در جریان هستند که حیات این منطقه را زنده نگه میدارند و باعث زنده ماندن و رشد گنبدها میشوند.
لوکیشن کوه نمک جاشک روی گوگلمپ
جزیره نخیلو
یکی از جاذبه های دیدنی بندر دیر که نمیتوان در آن ساکن شد، جزیره نخیلو است. این جزیره زیبا و تنها در حدود ناحیه بردخون قرار گرفته و مساحتی حدود ۶۰ هکتار دارد. نخیلو منشا صدفی و مرجانی داشته و ظاهر آن از بالا شبیه یک بیضی است. در این جزیره حیوانات مختلفی زندگی میکنند که از جمله مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- پرستوهای دریایی پشت تیره؛
- پرستوهای کاکلی کوچک و بزرگ؛
- چکاوک کاکلی؛
- خرچنگ؛
- لاکپشتهای دریایی.
چون نخیلو مسکونی نیست، جای امنی برای زندگی حیواناتی که در بالا به آنها اشاره شد خواهد بود. لاکپشتهای این جزیره جزو مهمترین گونههای لاکپشت دریایی در خاورمیانه هستند. جالب اینجاست بدانید که نخیلو بهعنوان یکی از نادرترین جزیرههای خاورمیانه و جهان شناخته شده که پرندههای مهاجر زیادی اینجا را برای اقامتی طولانی انتخاب میکنند. اما این تمام ماجرا نیست، در بخشی از جزیره نخیلو اجتماع کوچکی از جنگلهای حرا معروف هرمزگان شکل گرفته که سرسبزی را برای نخیلو به ارمغان آوردهاند.
لوکیشن جزیره نخیلو روی گوگلمپ
تنگ مخدان بندر دیر
یکی از دیدنی های بندر دیر، تنگ مخدان است که بین کوههای خورموج قرار دارد. اهالی به کوه خورموج، «کوه بیرمی» هم میگویند. این کوه بهغیر از تنگ مخدان، ۶ تنگه دیگر دارد که به شرح زیر هستند.
- تنگ آشی؛
- تنگ گشی؛
- تنگ بنیون؛
- تلگ تلخ آببید؛
- تنگ یخ؛
- تنگ روانی.
این تنگها هم زیبا هستند اما بین آنها تنگ مخدان چیز دیگری است. این تنگهای هفتتایی از مهمترین جاذبه های دیدنی بندر دیر هستند چون آنجایی که باورتان نمیشود میان آبوهوای گرم و سوزان جنوب جایی سرسبز ببینید، ناگهان تنگها با حوضچهای از آب و پوشش گیاهی متنوع سر از ناکجاآباد در میآورند تا لبخند بزنید. نسیم خنکی که از سطح آب حوضچه به صورتتان میخورد آنقدر لذتبخش هست که بخواهید چند ساعتی را اینجا بمانید. چون بندر دیر آبوهوایی گرم و خشک دارد پس بهترین زمان سفر، پاییز و زمستان است.
بازدید از این منطقه خیلی دلچسب است و شاید دلتان خواست بیشتر اینجا بمانید پس باید جایی برای اقامت خود انتخاب کنید. بنابراین بهتر است برای اجاره اقامتگاه بومگردی در بندر دیر اقدام کنید.
لوکیشن تنگ مخدان بندر دیر
مسجد بردستان
مسجد بردستان یکی از مکان های گردشگری بندر دیر است که معماری ساده به سبک جنوب دارد. اولین چیزی که در این مسجد توجه شما را جلب میکند، مناره است. منارهای متفاوت که در واقع بادگیری قدیمی است که در اوج به زیبایی استوار ایستاده است.
بادگیر مسجد را خنک میکند چون باد را فرا خوانده، آن را اسیر کرده و به داخل حجرههای مسجد میکشد. پس وقتی نمازگزارها در مسجد عبادت میکند گرمشان نمیشود. مسجد بردستان تنها جایی برای عبادت نیست بلکه یکی از کهنترین عمارتهای بندر دیر است که به دوره اسلامی برمیگردد.
بیرون و داخل مسجد تزئینات زیادی نمیبینید و ساخت آن خیلی ساده است. دیوارها خاکی هستند و فقط روی طاقها نقش و نگارهایی با ظرافت ایجاد شده که در کنار آن همه سادگی خیلی خودنمایی میکنند. خوبی رفتن به مسجد بردستان این است که میتوانید در فاصله ۲۷ کیلومتری آن از چاههای آب بردستان بازدید کنید و بعدا سری هم به قلعه بردستان بزنید.
لوکیشن مسجد بردستان روی گوگلمپ
امامزاده شاه ابوالقاسم
امامزاده شاه ابوالقاسم یکی از دیدنی های بندر دیر است که در بالای تپه قرار گرفته و در حدود ۱۰ کیلومتری غرب بندر دیر قرار دارد. امامزاده در محور ساحلی بندر دیر بوشهر قرار گرفته و فقط ۱ کیلومتر با ساحل بندر دیر فاصله دارد. پس از حیاط امامزاده میتوان آبهای نیلگون خلیج فارس را دید.
لوکیشن امامزاده شاه ابوالقاسم
لوکیشن امامزاده شاه ابوالقاسم روی گوگلمپ ثبت نشده پس اگر به بندر دیر سفر کردید حتما لوکیشن آن را ثبت کنید.
پارک ساحلی و ساحل بندر دیر
پارک ساحلی و ساحل بندر دیر از زیباترین جاهای دیدنی دیر است که باید چند ساعتی را برای قدمزدن و لذت بردن از آب گرم خلیج صرف کنید. در این ساحل، لنج و قایق آماده هست تا بتوانید یکی از جذابترین تفریحهای ساحل یعنی قایقسواری لذت ببرید. این منطقه همان جایی بوده که ماهیگیرهای قدیمی با لنج و قایق برای صید ماهی و میگو و مرواریدهای درخشان به دل خلیج میزدند.
لوکیشن ساحل بندر دیر روی گوگلمپ
مزارع گوجهفرنگی بندر دیر
محصولی که اقتصاد بندر دیر را میچرخاند فقط ماهی و میگو نیست، اینجا مزرعههای بزرگی از گوجهفرنگی هم دارد. اطراف جادههای شهر، زمینهای زیادی زیر کشت گوجهفرنگی رفته و مردم محلی روزها روی این زمینها کار میکنند.
گوجههایی که مردم در این مزرعهها میکارند، ارگانیک هستند یعنی از سموم شیمیایی برای آنها استفاده نشده است. تماشای مراحل کاشت و برداشت و همینطور سرخی گوجهها در دل خاک میتواند برای شما جذاب باشد.
لوکیشن مزارع گوجهفرنگی بندر دیر
لوکیشن مزارع گوجهفرنگی بندر دیر روی گوگلمپ ثبت نشده است، اگر سری به این مزرعهها زدید لوکیشن آن را هم ثبت کنید.
قلعه بردستان
قلعه بردستان یکی از مکان های تاریخی بندر دیر است که قدمت آن به دوران اسلامی برمیگردد. نکته مهم اینکه هیچ مدرکی از زمان دقیق ساخت قلعه در دسترس نیست اما باستانشناسها از روی معماری بنا آن را به دوره آلبویه نسبت دادهاند. متاسفانه بخشهایی از بنای قلعه بهدلیل عدم توجه و بازسازی و مراقبت کافی تخریب شده اما هنوز زور این تخریبها به ساختمان اصلی نرسیده است.
معماری قلعه بردستان به سبک معماری ایران است. اما چون در دوره اسلامی ساخته شده در آن رگههایی از معماری اسلامی را هم میتوانید ببینید. قلعه به سبک معماری قلعههای دوران پادشاهان ایرانی یعنی ساسانیان و هخامنشیان ساخته شده و ۳ طبقه است. اما نمیتوان از طبقههای بالا بازدید کرد چون بخش زیادی از سقفها بهمرور زمان ریزش کردهاند.
گچبریهای بنا خاص و ظریف بوده و شبیه گچبریهای دیگر ساختمانهای قدیمی بندر دیر هستند. این گچبریها ارتباط تنگاتنگی با فرهنگ و هنر جنوب دارند. قلعه بردستان در نزدیکی مسجد جامع بردستان قرار دارد و میتوانید برای بازدید از این مسجد زیبا هم بروید.
بازدید از قلعه بردستان و جاذبههای گردشگری اطراف آن زمان زیادی میخواهد پس بهتر است برای اجاره اقامتگاه اقدام کنید.
لوکیشن قلعه بردستان روی گوگلمپ
چشمه آبگرم گنو
چشمه آب گرم گنو که به آن چشمه آبگرم دیر هم میگویند یکی از دیدنی های بندر دیر است. آب چشمه خاصیت درمانی دارد و بهدلیل وجود مواد معدنی مختلف در آب چشمه گنو مردم محلی میگویند شنا کردن در آن به سلامت بدن کمک میکند. از خواص درمانی این چشمه میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- رفع گرفتگی عضلات؛
- درمان عفونتهای پوستی؛
- افزایش گردش خون.
این چشمه از ۲ روستا قابل دسترسی است اما یکی از جادهها ماشینرو و دیگری مالرو است پس شاید نتوانید با ماشین خودتان تا نزدیکی چشمه آبگرم گنو بروید. چشمه محیطی آرام و خلوت دارد و هر موقع که از سال بروید چشمههای آب آن میجوشد.
لوکیشن چشمه آبگرم گنو
شهر تاریخی توز بندر دیر
شهر تَوَّز یا شهر توج یکی از مکان های تارخی مهم دشستان قدیم است. این شهر تاریخی در نزدیکی روستای زیرراه و در حاشیه رودخانه شاپور دالکی قرار گرفته است. اهالی این شهر میگویند یکی از فرزندهای جمشید کیانی پادشاه ایران، توز را ساخته است. اشیای تاریخی زیادی در توز و روستاهای اطراف مثل سعدآباد پیدا شده و چون ساکنین روستای سعدآباد عیلامیها بودند، باستانشناسها قدمت شهر را به دوره عیلامی نسبت دادهاند.
در دوره بعد از عیلامیها یعنی مادها و بعد از آن هخامنشیان، اشکانیان، و ساسانیان شهر تاریخی توز رونق و آبادانی خوبی داشت. اما در دوره ساسانی رونق شهر به اوج خود رسید. در روایتی که از حمله اسکندر به ایران ثبت شده، به منطقهای بهاسم تائوکه اشاره شده که بعضی از پژوهشگران آن را همان شهر توز میدانند.
لوکیشن شهر تاریخی توز روی گوگلمپ
لوکیشن شهر تاریخی توز روی گوگلمپ ثبت نشده است. در صورتی که به این شهر سفری داشتید حتما لوکیشن آن را ثبت کنید.
پارک ملی دیر – نخیلو
پارک ملی دیر – نخیلو شامل جزیره نخیلو، جزیره تهمادون، جزیره امالکرم و جنگلهای حرا ملگنزه میشود که همگی در محدوده بخش بردخون قرار دارند. این پارک محل آرامش و زندگی حیوانات زیادی است که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- لاکپشتهای دریایی منقار عقابی؛
- بالکان؛
- پلیکان؛
- اردک؛
- حواصیل؛
- درنا؛
- آب چیلک؛
- لکلک؛
- سلیم.
لوکیشن پارک ملی دیر – نخیلو روی گوگلمپ
جزیره مطاف یا متاف
در سواحل بخش بردخون جزیرهای به اسم مطاف قرار دارد. برای بازدید از این جزیره باید به ۲۷.۳۵ کیلومتری بندر دیر بوشهر بروید. جزیره مطاف در پیچ خلیج فارس قرار گرفته و حدود ۱۵.۳۰ کیلومتر طول دارد. این جزیره ۱.۶ کیلومتر تا جزیره نخیلو و ۴.۸ کیلومتر تا جزیره امالکرم فاصله دارد.
جزیره مطاف در قسمت شمالی، شنی و در قسمت جنوبی، باتلاقی است. این جزیره در حال حاضر بهترین مکان برای پرورش طبیعی آبزیان مثل میگو ببری و ماهیهای مثل راشگو و حلوا سفید است.
لوکیشن جزیره مطاف روی گوگلمپ
جزیره امالکرم
یکی دیگر از دیدنی های بندر دیر، جزیره امالکرم است که به آن جزیره گرم هم میگویند. این جزیره از بالا شکلی شبیه به بومرنگ داشته و جنگلی از درخت حرا در ساحل روبهرویی قرار گرفته است. پرندههای مهاجر زیادی در فصل مهاجرت به جزیره امالکرم میآیند و در ساحل گرم آن تخمگذاری میکنند.
هر وقت به این جزیره رفتید خیلی مواظب باشید چون امالکرم مارهای سمی زیادی دارد که در اطراف بوتهها میخزند.
لوکیشن جزیره امالکرم روی گوگلمپ
دیدنی های بندر دیر؛ جزیره و قلعه و چشمه آبگرم
بندر دیر زیباییهای گردشگری زیادی دارد که هر کدام از آنها داستانی پشت خود دارند. از شهر تاریخی و باستانی توز گرفته تا قلعه بردستان و کوه نمک جاشک، هر کجا که بروید با شگفتیهایی روبهرو میشوید که آنها را در هیچ کجای دیگری پیدا نخواهید کرد. باتوجهبه دیدنی های بندر دیر که در این مقاله بررسی شدند، شاید بهتر باشد چند روزی را اینجا بمانید پس بهتر است اقامتگاهی مناسب و خوشقیمت از اتاقک بهصورت آنلاین رزرو کنید.