شوش مهد تمدن ایران است که اولینبار عیلامیها اینجا را بهترین محل برای اقامت دانسته و اولین شهر جهان را در شوش تاسیس کردند. شوش جاذبههای گردشگری زیادی دارد که باعث شده گردشگران چند روزی را اینجا بمانند تا فرصت برای بازدید از تمام جاهای دیدنی شوش داشته باشند. از جمله جاهای دیدنی مهم شهر میتوان به زیگورات چغازنبیل، کاخ آپادانا، محوطه هفت تپه، تالاب بامدژ، محوطه باستانی ایوان کرخه، کاخ شاوور، کاخ آپادانا، قلعه شوش، محوطه باستانی شوش، منطقه محاظتشده میش داغ و چندین جاذبه گردشگری دیگر اشاره کرد.
سوالات متداول
بهدلیل آبوهوای گرم و خشک و دمای بالای هوا در تابستان، بهترین زمان سفر به شوش فصل پاییز و زمستان و اوایل بهار است. کاخ شاوور و کاخ آپادانا از جمله مهمترین کاخهای باستانی شهرستان شوش هستند. مهمترین سازههای تاریخی و محوطههای باستانی شوش در دوره عیلامی و هخامنشی ساخته شدهاند.بهترین زمان سفر به شهرستان شوش چه زمانی است؟
شهرستان شوش چند کاخ باستانی دارد؟
قدمت جاذبههای تاریخی و باستانی شوش به چه زمانی برمیگردد؟
زیگورات چغازنبیل
وقتی معبد چغازنبیل را کشف کردند به شکل تپهای بزرگ شبیه سبدی بود که برگشته باشد، برای همین اسمش را چغازنبیل گذاشتند. این اسم از دو واژه «چُغا» که در زبان لری به مفهوم «تپه» و «زنبیل» به مفهوم «سبد» ساخته شده است. اسم چغازنبیل را پس از کشف برای این بنا انتخاب کردند در صورتیکه از کتیبههای و آجرنوشتههای این محوطه، اسم بنا به زبان اکدی «دور اونتاش» و به زبان عیلامی «الاونتاش» است. این کتیبهها همگی نشان میدهند که بنای چغازنبیل در زمان اوج شکوه و عظمت عیلامیها و به دستور اونتاش ناپیریشا که یکی از پادشاهان مقتدر امپراتوری عیلامی بود ساخته شده است.
شهر و بنای چغازنبیل مکانی بود برای پرستش خدای شهر انشان یعنی «ناپیریشا» و خدای حامی شهر شوش یعنی «این شوشینک».
محله شاهی بین حصار بیرونی و حصار میانی قرار گرفته و محدوده کاخ هم شامل کاخ شماره دو، کاخ شماره سه، کاخ-آرامگاه و معبدی خشتی به اسم «نوسکو» است. البته واحدهای مسکونی سادهای هم در شمال شهر و قبرهای پراکندهای در محوطه وجود دارد.
کاخ-آرامگاه چغازنبیل ۵ سرداب آجری دارد که زیر ۳ اتاق بنا قرار گرفتهاند. جالب اینجاست که بنا را با آجر، ملات، گچ و قیر طبیعی ساختهاند و همین مصالح باعث شده تا حالا پابرجا بماند. از زیباییهای محله شاهی میتوان به آجرهای لعابی منقوش، تابلوهای تزئینی موزاییکی، گلمیخهای لعابدار، حوضچه سنگی و درهای تزیین شده با شیشههای رنگی اشاره کرد.
در فاصله بین حصار میانی و حصار درونی، محله تمنوس قرار دارد. در این محله معابد زیادی برای خدایان عیلامی و الههها ساختهاند. در این محله حدود ۱۰ معبد کشف شده که در آن آجرهای کتیبهدار با نام خدایانی که معابد برای آنها ساخته شده کشف شده است.
آدرس زیگورات چغازنبیل
استان خوزستان، ۳۵ کیلومتری جنوب شرقی شهرستان شوش
لوکیشن زیگورات چغازنبیل روی گوگلمپ
مقبره دعبل خزاعی
دعبل خزاعی شاعری عرب بود که در دوره جوانی به دستور یکی از خلفای عرب به اسم «هارون الرشید» وارد دربار بنیعباس شد. خلیفه عباسی از دعبل خزاعی درخواست کرد تا برای دربار شعری بگوید و همین موضوع هم باعث شد تا این شاعر را از دربار بیرون کنند. دلیل بیرون کردن دعبل خزاعی این بود که چون از دوستداران اهل بیت بود، گفتن شعر در مدح اهلبیت را خیلی دوست داشت او با گفتن این شعرها بهانه دست خلیفه عباسی داد تا بیرونش کند.
دعبل خزاعی بهدلیل هجویاتی که درباره خلفای عباسی سرود تحت تعقیب قرار گرفت. اما در یکی از روستاهای شهرستان شوش با تیری زهرآگین کشته شد. با شهادت این شاعر، اهل بیت برایش مقبرهای روی مزار ساختند. این مقبره حالا به یکی از معماریهای زیبای شوش تبدیل شده چون گنبد آن فرم و معماری ویژهای دارد.
بازدید از این مقبره رایگان است اما چون شوش در فصل بهار و تابستان آبوهوای گرمی دارد بهترین فصل سفر پاییز زمستان خواهد بود.
آدرس مقبره دعبل خزاعی
استان خوزستان، شهرستان شوش، خیابان شهید دانش
لوکیشن مقبره دعبل خزاعی روی گوگلمپ
کاخ آپادانا شوش
یکی از شگفتیها و جاهای دیدنی شوش که جزو آثار باستانی این شهر هم محسوب میشود، کاخ آپادانا است. قدمت این کاخ به دوره هخامنشیان برمیگردد و به دستور «داریوش اول» ساخته شده است. این شهر هخامنشی شوش با ستونهای سنگی، آجر لعابدار و خشت ساخته شده و روی آجرهای آن میتوانید گلهای نیلوفر آبی، سربازهای گارد جاویدان و شیر بالدار را ببینید.
کاخ آپادانا مثل بیشتر کاخهای ساخته شده در دوره هخامنشی، کاخ پذیرایی، تالار و دروازه داشته اما همه اینها با حمله اسکندر ویران شدهاند. ضربهای که اسکندر به تاریخ ایران زد را نمیشود جبران کرد.
در سالهای گذشته و با انجام عملیات حفاری، بخشی از کاخ از دل زمین بیرون آمده و حالا یکی از زیباترین و جذابترین آثار در شهر تاریخی شوش است که با تمدن ایران گره خورده است.
جالب اینجاست که کاخ آپادانا را روی بقایای بناهای عیلامی ساختهاند و ستونها و سرستونها در این کاخ جزو مهمترین و خاصترین ویژگیهای آپادانا است. اما بخشی از بقایای مهم کاخ در موزه لوور پاریس نگهداری شده و از وطن دور است.
آدرس کاخ آپادانا شوش
استان خوزستان، شهرستان شوش، بلوار امام خمینی، کنار قلعه شوش
لوکیشن کاخ آپادانا شوش روی گوگلمپ
آرامگاه دانیال نبی
دانیال یکی از پیامبران قوم بنیاسرائیل بود که در قرن هفتم قبل از میلاد در بابل زندگی میکرد. بعد از مدتی، این پیامبر به همراه تعدادی از افراد قوم یهود به ایران مهاجرت و در شوش مستقر شدند. تاریخ دقیقی از زمان مرگ دانیال نبی مشخص نیست اما بعضی مورخها میگویند این پیامبر تا سال سوم زندگی کوروش هخامنشی زنده بوده است.
جالب اینجاست بدانید که بهدلیل وجود آرامگاه دانیال نبی در شهر شوش، به آن شهر «شوش دانیال» هم میگویند. مقبره دانیال نبی از گنبدی شکل گرفته که معماری خوزستانی دارد و به شکل مخروط بوده و برشهای منظم و هماهنگ دارد که از پایین به بالا کوچک و کوچکتر میشوند. البته بنای فعلی که میبینید ساختمان اصلی آرامگاه دانیال نبی نیست و این مقبره روی خرابههای بنای اصلی ساخته شده است. چون در زمان سیل، بنای اول تخریب شد و بعد از مدتی این ساختمان را به دستور «شیخ جعفر شوشتری» ساختند.
با باز شدن در ورودی مقبره، حوضی زیبا میبینید که در وسط صحن قرار دارد. در اطراف صحن، هجرههایی ساخته شده و بنای اصلی هم در انتهای صحن قرار دارد. دو طرف ورودی حرم، دو گلدسته کاشیکاری شده میبینید و فضای داخلی هم مثل همه زیارتگاههای ایران آینهکاری و گچبری دارد.
آدرس آرامگاه دانیال نبی
استان خوزستان، شهرستان شوش، خیابان امام خمینی
لوکیشن آرامگاه دانیال نبی روی گوگلمپ
محوطه باستانی هفت تپه
یکی از معروفترین جاهای دیدنی قدیمی ترین شهر جهان یعنی شوش، محوطه باستانی هفت تپه است. این محوطه در شوش دانیال قرار گرفته و چند تپه باستانی دارد که در دل آن بقایای شهر عیلامیها قرار دارد. بعضی از باستانشناسها میگویند این شهر باستانی عیلامیها که به آن «کاپناک» هم میگویند قدمتی بیشتر از خود شهر شوش دارد و عیلامیها آن را قبل از شوش ساخته و بهعنوان پایتخت خود اعلام کردند.
این محوطه باستانی در زمان انجام بعضی عملیات کشاورزی کشف شده و در دوره کاوش، تالاری وسیع، کتیبهای از پادشاهان عیلامی، گور دستهجمعی با ۲۳ جسد، بقایایی از کاخ و همینطور مقبره پادشاه عیلامی کشف شده است. هر چه که از محوطه باستانی هفت تپه کشف شده در موزهای نزدیک محوطه نگهداری میشود و میتوانید بعد از بازدید از هفت تپه به موزه هم بروید.
آدرس محوطه باستانی هفت تپه
استان خوزستان، ۱۰ کیلومتری جنوب شرقی شهرستان شوش
لوکیشن محوطه باستانی هفت تپه
قلعه شوش
قلعه شوش از دوره قاجار به جای مانده و یکی از قدیمیترین قلعههای ایران است که در دل آن تکههایی از کاخ داریوش و زیگورات چغازنبیل وجود دارد. این قلعه یکی از مکان های گردشگری شوش است که به آن قلعه فرانسویها هم میگویند. معماری قلعه شوش ترکیبی ظریف و زیبا از معماری ایران و اروپا است که هنوز پابرجا بوده و استوار میدرخشد.
اگر به بالای قلعه بروید میتوانید منظرهای زیبا از شهر شوش را ببینید. در دل دیوارهای قلعه، آجرهایی هست که با خط میخی روی آنها نوشته شده و جزئی از هویت قلعه هستند.
این قلعه در سالهای دور مورد غارت فرانسویها قرار گرفت و آنها که در حال حفاری و کشف بودند بعد از مدتی به دلیل نبود امکانات کافی دست از کار کشیدند اما موقع رفتن حدود ۵۵ صندوق از آثار کشف شده در قلعه را به فرانسه بردند. اما این آخر ماجرای غارت نبود، بعد از مدتی، هیئت فرانسوی با بهانه اینکه آمدهایم وسایلمان را ببریم با دادن رشوه به «میرزا تقی خان» بیشتر از ۳۰۰ صندوق دیگر از اشیای باستانی قلعه را بردند.
آدرس قلعه شوش
استان خوزستان، شهرستان شوش، بلوار امام خمینی
لوکیشن قلعه شوش روی گوگلمپ
محوطه باستانی شوش
محوطه باستانی شوش بخش بزرگی از این شهر تاریخی را شامل میشود که در آن سازههای معماری و بناهای زیادی از دورههای مختلف وجود دارد. این شهر باستانی از قدیمیترین شهرهای ایران و از جمله اولین سکونتگاههای جهان است. احتمالا قدمت این محوطه به ۴۰۰۰ سال قبل از میلاد برمیگردد.
بازدید از بناها و آثار محوطه باستانی شوش زمان زیادی میبرد به همین دلیل بهتر است برای اجاره سوئیت در شوش اقدام کنید تا فرصت کافی برای بازدید از مکان های گردشگری شوش داشته باشید.
آدرس محوطه باستانی شوش
استان خوزستان، شوش
لوکیشن محوطه باستانی شوش
محوطه باستانی شوش بسیار بزرگ است و شاید به همین دلیل هم لوکیشن آن در گوگلمپ ثبت نشده است. اگر در سفر به شوش فرصت داشتید لوکیشن محوطه را ثبت کنید.
تپه باستانی اکروپل
تپه باستانی اکروپل متعلق به دوره عیلامیهاست. اکروپل واژهای یونانی و به معنای «بلندترین منطقه شهر» است. در این تپه، ۲۷ لایه باستانی کشف شده که به دورههای ساسانی، سلوکی، دوره اسلامی، اشکلنی، عیلامی و هخامنشی برمیگردد. در این محوطه بود که ارزشمندترین آثار تاریخی ایران یعنی لوح قانوننامه حمورابی، مجسمه ملکه نامیراستون و لیوان سفالی شوش کشف شد.
آدرس تپه باستانی اکروپل
استان خوزستان، شهرستان شوش، خیابان طالقانی
لوکیشن تپه باستانی اکروپل
پارک ملی کرخه
پارک ملی کرخه به ۳ قسمت تقسیم شده که شامل پارک شمالی، پارک جنوبی و منطقه محافظتشده است. رودخانه کرخه از این پارک عبور میکند و جنگلهایی از درخت گز در اطراف رودخانه شکل گرفتهاند.
این پارک نزدیک روستای شیخ عزیز قرار دارد و تا روستای الحائی هم ادامه پیدا میکند. پارک ملی کرخه تقریبا مسطح است چون در آن هیچ تپه و کوه و درهای وجود ندارد. بنابراین رودخانه کرخه مهمترین پدیده طبیعی پارک است. در این پارک میتوانید حیوانات زیبا و البته نادری را ببینید که به شرح زیر هستند.
- اردک مرمری؛
- دراج؛
- بلبل خرما؛
- اکراس آفریقایی؛
- رودک عسلخوار؛
- سیاه گوش؛
- گربه جنگلی؛
- گرگ؛
- گوزن زرد ایرانی.
آدرس پارک ملی کرخه
استان خوزستان، شهرستان شوش، ۵ کیلومتری جاده ترانزیت شوش-اهواز
لوکیشن پارک ملی کرخه روی گوگلمپ
موزه شوش
موزه شوش در کنار قلعه و محوطه باستانی شوش در سال ۱۳۴۵ ساخته شد. در این موزه مهمترین اشیای باستانی نجاتیافته از غارت فرانسویها نگهداری میشود. البته آثار باستانی این موزه به دورههای مختلفی برمیگردد. موزه ۶ تالار دارد و در دل باغی بزرگ ساخته شده پس میتوانید بعد از بازدید از موزه در باغ قدمی بزنید. لازم است بدانید که آثار به نمایش درآمده در این موزه نتیجه حفاریهای در منطقه شوش و زیگورات چغازنبیل است.
آدرس موزه شوش
استان خوزستان، شهرستان شوش، خیابان امام خمینی
لوکیشن موزه شوش روی گوگلمپ
کاخ شاوور یا کاخ اردشیر دوم
کاخ شاوور یکی از جاذبههای باستانی و مهم شهرستان شوش است که به آن کاخ اردشیر دوم هم میگویند. این کاخ در نزدیکی رودخانه شاوور قرار گرفته و قدمت آن به دوره باشکوه هخامنشیان میگردد. چون کاخ شاوور به دستور اردشیر دوم ساخته شده برای همین به آن کاخ اردشیر دوم میگویند
کاخ شاوور در فاصلهای ۶۰۰ متری از کاخ آپادانا قرار گرفته و شباهتهای زیادی به این کاخ دارد. حفاریهای باستانشناسی که در کاخ شاوور انجام شده باعث کشف چند نقش برجسته و یک کتیبه ارزشمند شده که در آن تصاویری از نگهبانها و خدمه کاخ دیده میشود که لباس مادی و پارسی پوشیدهاند.
بازدید از کاخ شاوور زمان مشخصی دارد که به صورت زیر است.
- نیمه اول سال از ساعت ۹ صبح تا ۱۹؛
- نیمه دوم سال از ساعت ۹ صبح تا ۱۷.
آدرس کاخ شاوور
استان خوزستان، شهرستان شوش، بلوار امام خمینی، خیابان قیسابن مشهر
لوکیشن کاخ شاوور روی گوگلمپ
رودخانه شاوور
غیر از رودخانه بزرگ کرخه، رودخانه کوچکتری هم در شوش جریان دارد که اسم آن رودخانه شاوور است. این رودخانه در قسمت شمال غربی شهر شوش قرار دارد و حاصل بههم پیوستن چند چشمه است.
رودخانه شاوور از مرکز شهر شوش عبور کرده و از رودخانههای باستانی ایران است. روی این رودخانه ۲ سد شاوور و خیرآباد ساخته شده تا جریان آب کنترل و از سیل جلوگیری شود. رودخانه شاوور حیات بسیاری از حیوانات و گیاهان را تضمین میکند و منبع اصلی تغذیه تالاب بامدژ است.
آدرس رودخانه شاوور
استان خوزستان، شهرستان شوش
لوکیشن رودخانه شاوور روی گوگلمپ
تالاب بامدژ
یکی از مکانهای گردشگری شوش، تالاب بامدژ است. بامدژ یکی از تالابهای بزرگ استان خوزستان است و ۴ هزار هکتار مساحت دارد. این تالاب محل زندگی و مهاجرت پرندگانی است که از سیبری و شرق آفریقا مهاجرت کرده و همین موضوع باعث شده گردشگران برای دیدن پرندههای بامدژ به این تالاب بیایند.
در این منطقه گونههای جانوری و گیاهی مختلفی زندگی میکنند. از گونههای گیاهی بامدژ میتوان به پونه، کُنار، خارپنبه، ترنجبین، گاگله و شیرینبیان اشاره کرد.
آدرس تالاب بامدژ
استان خوزستان، ۴۰ کیلومتری اهواز و ۷۰ کیلومتری شوش
لوکیشن تالاب بامدژ روی گوگلمپ
محوطه باستانی ایوان کرخه
محوطه باستانی ایوان کرخه یکی از جاهای دیدنی شوش است که در شمال غربی شهرستان قرار گرفته و یکی از بزرگترین و کاملترین شهرهای مدفونشده ساسانیان است که شکوه، قدرت و جلال این دوره را به نمایش میگذارد. البته امروز بخش کوچکی از محوطه باقی مانده اما از همان چیزی که باقی مانده میتوان حدس زد که در دوران خود دیوارهای بلندی داشته و از نظر معماری و تاریخی خیلی مهم است.
بنای این محوطه در دوره جنگ ایران و عراق آسیبهای زیادی دید و حالا هم کسی خبر از آن نمیگیرد و رهایش کردهاند. این بنا با الهام از سبک معماری رومی ساخته شده و زمان ساخت آن به دوره شاپور دوم برمیگردد.
این محوطه در نزدیکی بناهای باستانی، تاریخی و جاهای دیدنی شهر شوش دانیال قرار دارد. بنابراین اگر بخواهید از همه این جاهای دیدنی بازدید کنید باید برای اجاره سوئیت اقدام کنید تا چند روزی وقت گردش داشته باشید.
آدرس محوطه باستانی ایوان کرخه
استان خوزستان، شمال غربی شهرستان شوش
لوکیشن محوطه باستانی ایوان کرخه
لوکیشن محوطه باستانی ایوان کرخه روی گوگلمپ ثبت نشده است، اگر سری به اینجا زدید حتما لوکیشن محوطه را ثبت کنید.
منطقه حفاظتشده میش داغ
منطقه حفاظتشده میش داغ یکی از جاهای دیدنی شوش است که در ۴۵ کیلومتری شمال غربی شهر سوسنگرد و در غرب رودخانه کرخه قرار گرفته است. این محوطه ۵۹۳۰۱ هکتار مساحت دارد بنابراین خیلی پهناور است و چون محافظت شده جای خیلی خوبی برای زندگی گونههای جانوری و گیاهی در خطر انقراض خواهد بود.
میش داغ بین شهرهای عبدالخان و بستان در غرب استان خوزستان قرار گرفته و در آن گونههای جانوری مختلف و ارزشمندی شامل پستانداران، خزندگان، پرندگان و دوزیستان زندگی میکنند. باتوجهبه آبوهوای گرم شهر شوش بهترین زمان برای بازدید از این محوطه فصل پاییز و زمستان و اوایل فروردین است.
آدرس منطقه حفاظت شده میش داغ
استان خوزستان، شهرستان شوش، ۴۵ کیلومتری شمال غربی شهر سوسنگرد
لوکیشن منطقه حفاظت شده میش داغ روی گوگلمپ
لوکیشن منطقه حفاظتشده میش داغ روی گوگلمپ ثبت نشده است. اگر برای بازدید از این منطقه رفتید حتما لوکیشن آن را ثبت کنید.
جاهای دیدنی شوش و سفری به دوره هخامنشیان
شوش بهعنوان یکی از جاهایی تاریخی ایران از جمله اولین شهرهایی است که عیلامیها آن را برای ساختن اولین شهر جهان انتخاب کردند. این شهر بهدلیل قدمتی که دارد، چندین جاذبه تاریخی و باستانی دارد که اینجا را به جایی دیدنی تبدیل کردهاند. جاذبههای این شهر آنقدر زیاد است که باید چند روزی را در شوش اقامت کنید بنابراین بهترین اقدام اجاره سوئیت در شوش است. چون قبل از سفر و با رزرو آنلاین اقامتگاه از محل اقامت تمیز و مناسب مطمئن خواهید بود.